Izvještaj o obdukciji pokrenuo lavinu pitanja: Kako je zapravo umro slavni glumac?

0
Radiosarajevo.ba
Izvještaj o obdukciji pokrenuo lavinu pitanja: Kako je zapravo umro slavni glumac?
Foto: CNN / Bob Saget

Čini se da izvještaj o obdukciji slavnog Boba Sageta otvara dodatna pitanja o uzroku iznenadne smrti 65-godišnjeg komičara i glumca 9. januara ove godine.

Sagetova obitelj otkrila je prošle sedmice da je preminuo od krvarenja u mozgu nakon što se udario u glavu i, navodno, otišao na spavanje nesvjestan težine povreda.

Ipak, izvještaj o obdukciji objavljen u četvrtak daje mračniju sliku o tim povredama, uz napomenu da je slomio lubanju na više mjesta i imao krvarenje na obje strane mozga.

Bećirović se sastao sa Guliyevim: Razgovarali o važnosti usvajanja rezolucije o Srebrenici

Bećirović se sastao sa Guliyevim: Razgovarali o važnosti usvajanja rezolucije o Srebrenici

Zdravstveni stručnjaci sada se pitaju koliko je temeljno istražena njegova smrt i što je uzrokovalo Sagetu tako 'značajan udarac u glavu', za koji je jedan ljekar rekao da se čini kao udarac bejzbol palice u lubanju ili pad s visine od 6 do 9 metara.

Saget je pronađen mrtav u svojoj hotelskoj sobi u hotelu The Ritz-Carlton,  u Orlandu, nakon što je završio stand-up show. Uzrok njegove smrti pripisuje se tome što je pao unatrag i udario se u potiljak, prema obdukcijskom izvještaju koje je u četvrtak objavio medicinski istražitelj iz okruga Orange, dr. Joshua Stephany. Proglašeno je da je njegova smrt nesreća bez sumnje. On je također bio pozitivan na COVID-19 kada je umro, iako to nije imalo ulogu u njegovoj smrti, dodaje se u izvještaju.

"Mislim da ono što otkriva više od bilo čega drugog jeste to da ovo nije bila obična kvrga na glavi", izjavio je, pak, neurohirurg dr. Sanjay Gupta, glavni medicinski dopisnik CNN-a za ovu televiziju.

"Kad pročitate ovaj izvještaj, bio je to prilično značajan udarac u glavu."

Grafika koju je prikazao CNN, ističe kosti u Sagetovoj glavi za koje se navodi da su slomljene, što uključuje dio kosti od prednje strane njegove lubanje do prednje sljepoočne kosti, uz prijelome iznad njegovih očnih duplja.

"Za to je potrebna velika sila. Da nisam znao ništa drugo o tome što se dogodilo, pomislili biste da je riječ o nekome ko je pao niz stepenice i imao nekoliko udaraca u glavu ili je imao saobraćajnu nesreću", rekao je Gupta.

"Šta god se dogodilo ovdje, možda nikada nećemo saznati, ali to je bio značajan udarac. I vjerojatno, krvarenje na vrhu mozga je uzrokovalo pritisak na mozak što je dovelo do toga da je izgubio svijest i umro", zaključio je Gupta.

"Ovo je značajna trauma", smatra i dr. Gavin Britz, predsjedavajući neurokirurgije u Houstonskoj metodističkoj bolnici, koji je govorio za The New York Times.

"Ovo je nešto što nalazim kod nekoga ko je udaren s palicom za bejzbol u glavu, ili ko je pao s visine od šest do devet metara", rekao je, napominjući da Sagetovi prijelomi nisu bili samo rašireni, već i na posebno debelim dijelovima njegove lubanje.

Byron York, glavni politički dopisnik Washington Examinera, odgovorio je na izvještaj o obdukciji pitanjem je li početna istraga mogla ići dublje.

"Ovo je stvarno čudno. Tjera vas da se zapitate o temeljitosti izvorne istrage s mjesta događaja", napisao je na Twitteru.

Liječnica hitne pomoći dr. Megan Ranney također se osvrnula na svoju zabrinutost koju je izazvalo obdukciono izvješće i zatražila da Sagetova obitelj zna što se dogodilo.

"Ovo nije manji potres mozga. Ovo je VELIKA trauma glave. Moja sućut Sagetovim prijateljima i obitelji. Nadam se da će dobiti odgovore što se stvarno dogodilo", napisala je na Twitteru.

Mnogi korisnici Twittera odgovorili su na neizvjesnost oko Sagetove smrti nudeći vlastite teorije zavjere o tome što se dogodilo ili ispitujući je li on ubijen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije