Znate li kojih deset serija ima najbolju ocjenu na IMDb-u

Radiosarajevo.ba
Znate li kojih deset serija ima najbolju ocjenu na IMDb-u
Arhiv / Ilustracija
Bliži nam se vikend, a počinje i doba godišnjih odmora - vrijeme koje će mnogi iskoristiti za 'binge-watching' TV serija.

Termin binge-watching označava maratonsko gledanje od najmanje dvije epizode iste serije, a vjerovatno većina dobro poznaje ovu radnju - pogledate jednu epizodu, pa onda bi mogli i drugu, i, prije nego se snađete, tri je sata ujutro, a vi ste već pregledali pola sezone...

Ukoliko ste i sami fan "bingeanja", mi vam donosimo 10 TV serija koje imaju najbolje ocjene na stranici IMDb.

1. Planet Earth II (2016)
Ocjena: 9.5

Na prvom mjestu nalazi se remek-djelo koje je stvorio BBC, a riječ je o dokumentarnom serijalu čiji je narator briljantni David Attenborough. Planet Earth II pokorio je svijet svojim snimcima koji su se gledali poput najnapetijih filmova - scenu o iguani i zmijama su vidjeli svi koji imaju internet, dugo se pričalo o rijetkim snimcima sniježnih leoparda, a prilično su nezaboravne i borbe lavova sa žirafama. Ukoliko niste pogledali ovu genijalnu TV tvorevinu, toplo vam preporučujemo da je "bingeate".

2. Band of Brothers (2001)
Ocjena: 9.5

Na drugom mjestu nalazi se HBO-ova spektakularna mini-serija Združena braća čiji su izvršni producenti Steven Spielberg  i Tom Hanks. Višestruko nagrađivana priča prati historiju Easy čete, 2. bataljona 506. padobranske pješadijske regimente dodijeljene 101. zračno-desantnoj diviziji Armije SAD-a. Serija pokriva četinu osnovnu obuku u kampu Toccoa (Georgia), američki padobranski desant u Normandiji, Operaciju "Market Garden", bitku za Bastogne te dalje prema kraju rata, uključujući i zauzimanje "Orlovog gnijezda". Deset epizoda oduševit će sve one koji vole dobre ratne priče.

3. Planet Earth (2006)
Ocjena: 9.4

Na trećem mjestu je prvi serijal BBC-evog dokumentarca o divljim životinjama. Bila je ovo najskuplja dokumentarna serija ikad urađena, a za spektakularan ugođaj i ovdje se pobrinuo djed kojeg bi svi volje imati - Sir David Attenborough. Jedanaest epizoda ostavit će vas s mišlju - šta to činimo našoj planeti.

4. Game of Thrones (2011)
Ocjena: 9.4

Za Igru prijestolja nisu čuli jedino oni koji ne posjećuju internet. Naravno, riječ je o seriji baziranoj na knjigama Georgea R.R. Martina, a priča govori o ratu, previranjima, ljubavi, zmajevima, varanju, incestu, pokolju...u izmišljenoj zemlji Westeros. Gledamo je zahvaljujući HBO-u, a, ukoliko se tek odlučite da pogledate ovaj spektakl, pripremite se na sedam sezona iznenađenja, smijeha, šoka i suza. Igra prijestolja imat će još jednu, posljednju sezonu koja će se emitirati tek iduće godine, tako da imate vremena da sustignete sve one koji s nestrpljenjem iščekuju finale.

5. Breaking Bad (2008)
Ocjena: 9.4

Briljantni Bryan Cranston glavni je lik serije Na putu prema dolje. Serija se originalno emitirala na televizijskoj mreži AMC, a trajala je pet sezona. Radnja serije vrti se oko Waltera Whitea (Cranston), profesora kemije u srednjoj školi kojem je dijagnosticiran neoperabilni rak pluća. Zajedno sa svojim bivšim učenikom Jessejem Pinkmanom (Aaron Paul), White se okreće svijetu kriminala producirajući i prodavajući kristalizirani metamfetamin, a sve kako bi osigurao financijsku budućnost svoje obitelji prije vlastite smrti. Volite li ovakve teme, uživat ćete u 62 epizode koje možete pogledati.

6. The Wire (2002)
Ocjena: 9.3

Serija Žica još je jedno vrhunsko HBO ostvarenje, koje se emitiralo kroz 60 epizoda, u pet sezona. Radnja serije smještena je u gradu Baltimoreu (država Maryland), a svaka sezona bavi se različitom temom: trgovina drogom (prva sezona), brodogradilište i luka (druga sezona), gradska vlast i birokracija (treća sezona), školski sustav (četvrta sezona) i print mediji (peta sezona). U seriji zapravo nema glavnog lika - kompletna glumačka postava sastavljena je od karakternih glumaca koji na jednak način pridonose radnji pojedinih epizoda. Iako nikad nije doživjela veliki komercijalni uspjeh niti osvojila neku veliku televizijsku nagradu, mnogi kritičari seriju Žica smatraju najboljom TV serijom svih vremena i jednim od najboljih primjera fikcije 2000-tih godina.

7. Cosmos: A Spacetime Odyssey (2014)
Ocjena: 9.3

Kosmos: Odiseja u prostorvremenu jeste američka dokumentarna TV serija. Predstavlja je genijalni astrofizičar Neil deGrasse Tyson i nastavak je TV  serije iz 1980. godine Kosmos: osobno putovanje, koju je predstavljao Carl Sagan - i ona je na spisku. Seriju ste mogli gledati na Foxu i National Geographicu, a 13 epizoda oduševit će zaljubljenike u tajne o kosmosu.

8. Rick and Morty (2013)
Ocjena: 9.3

Crtić za odrasle, Rick i Morty kreiran je za kasnonoćni program Cartoon Networka. Kroz tri sezone, dosad emitirane, serija prati dogodovštine ludog naučnika Ricka Sancheza i njegovog unuka Mortyja Smitha. Ukoliko volite Simpsonove, South Park ili Family Guya, uživat ćete i u ovome.

9. Cosmos (1980)
Ocjena: 9.2

Prethodnica gore opisane serije, i ovo je poslastica za ljubitelje nauke. Kroz priču vas vodi legendarni naučnik i astronom Carl Sagan. Volite li retro štimung, svemir i dokumentarce, ovih 13 epizoda ne smijete propustiti.

10. The Sopranos (1999)
Ocjena: 9.1

Na desetom mjestu IMDb-ove liste smještena je serija, izrazito popularna i na našim prostorima, Obitelj Soprano. Izašla iz iznimno talentiranih prostora HBO-a, emitirana je od 1999. do 2007. Smještena u New Jersey, serija se vrti oko mafijaša Tonyja Soprana (James Gandolfini) i poteškoća s kojima se on suočava kad pokušava izbalansirati česte konfliktne potrebe u svojem obiteljskom životu i kriminalnoj organizaciji kojoj je na čelu. Ostvarivši veliki komercijalni i kritički uspjeh, Obitelj Soprano je financijski najuspješnija serija kabelske televizije u povijesti televizije. Serija je poznata po nevjerovatnih kvaliteti na svim aspektima produkcije, a iznimno je hvaljena za svoje scenarije i izvedbe glavnih glumaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije