Hrvati neće Acu Lukasa: "Nisam četnik, a ni partizan, a ni ustaša"

Radiosarajevo.ba
Hrvati neće Acu Lukasa: "Nisam četnik, a ni partizan, a ni ustaša"
Foto: Instagram / Aca Lukas
U susjednoj Hrvatskoj je pokrenuta peticija protiv nastupa srbijanskog turbo folk pjevača Ace Lukasa.

Trebao je nastupiti 24 septembra na Rujanfestu u Zaprešiću, zajedno sa Harisom Džinovićem i Sašom Matićem. Ali uslijedili su pozivi na bojkot koncerta. 

Pokretači peticije, između ostalog kažu da nisu dužni da trpe "teror izvođača mahom najgoreg turbo folka iz Srbije", navodeći da je njihova muzika "smeće" i traže da se "taj šabački vašar makne iz njihovog grada".

Aca Lukas, pjevač poznat po javnim priznanjima da je uzimao kokain i trošio desetine hiljada eura na kocku, oglasio se otvorenim pismom i rekao da koncert na 'Rujanfestu" u Zaprešiću  otkazuje: 

"Da se razumemo, ovim potezom ću razočarati hiljade i hiljade fanova u toj državi, ali tamo gde generalno nisam dobrošao naravno da neću ni ići. Ne iz straha, nego iz principa. Ipak, tamo gde su toliko protiv mog dolaska i još kad u medijima dobiju takvu podršku među običnim svetom i pritom me bezočno klevetaju, nazivajući me četnikom ili ne znam kako, ne vidim ni jedan razlog da se tamo nađem. Žao mi je što je tako, isključivo i samo zbog publike koja me zaista voli i pre svega razume. Za razliku od mnogih, ja sam u svakom delu stare Jugoslavije uvek s ponosom Srbin i nisam menjao po potrebi mesto rođenja, opredeljenje, nacionalnost ili veru. Imam svoj stav u vezi sa svim ružnim događajima koji su nas sve snašli od 1990. pa naovamo, ali ga javno ne iskazujem, jer sam pevač. Pričam i pevam isključivo na srpskom gde god da sam, ali isto tako poštujem sve druge narode i nacionalnosti koje me slušaju, ali sam uvek Srbin. Četnik nisam, a ni partizan, a ni ustaša. I eto moje omiljene reči jer boli me k*rac za sve njih zajedno! Ja širim ljubav pesmom. ", kaže u svom pismu Aca Lukas. 

Autor peticije koju je potpisalo nešto više od hiljadu građana,  Gordan Lopac kaže kako ona nije usmjerena  protiv ovog pjevača konkretno, već protiv trenda da se na festivale pozivaju izvođači ove vrste muzike.

"Zapravo je cilj bio da se javnosti, a i medijima ukaže na cjelokupni kulturocid koji se događa na toj lokaciji i glazbeni izbor samog festivala, a ne upiranje prsta na određenog pojedinca. Najviše mi je žao današnjih klinaca jer im se takva glazba servira, a ne da postoji za njome potražnja" kaže Lopac.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije