Helen Mirren o tajni dobrog života i savjetima: "Nemojte biti previše..."

0
Radiosarajevo.ba
Helen Mirren o tajni dobrog života i savjetima: "Nemojte biti previše..."
Foto: EPA-EFE / Helen Mirren

Helen Mirren, britanska je pozorišna, filmska i televizijska glumica, dama koja i danas, gdje god da se pojavi u centru je pažnje. I sa svojih 76 godina ne pokazuje znakove da usporava u životu.

Nedavno je gostovala u emisiji L'Oreal Paris u Parizu, gdje je i ambasador brenda. Razgovarala je sa urednicom britanskog Voguea za ljepotu i wellness, Hannah Coates prije početka emisije o plesu s Vin Dieselom ali i slaganju odjeće, piše Vogue.

"U životu sam radila mnogo u pozorištu, pa je cijela ideja da odem napraviti predstavu u mojoj DNK. Ali ono što volim na modnim revijama je to - za razliku od pozorišta gdje je sve uvježbano i svi znaju šta rade (nadate se!) - to je apsolutni haos! Volim tehniku kako su sastavili reviju, tako je zabavno gledati. I moram reći da su svi pravi modeli tako slatki. Opušteni su, jer to rade iznova i iznova, pa su navikli na haos. U međuvremenu, sve to gledam sa čuđenjem i čudim se. Nekako, nekim čudom, postoji trenutak u kojem se svi postrojite i idete jedan za drugim i sve se poklopi. Sve izgleda savršeno i svi znaju šta rade i nikad mi nije jasno! Ali zaista je zabavno", priča Mirren.

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

O tome kako pristupa šminkanju, ističe:

"Uvijek miješam boje i radim nešto drugačije. Šminku nanosim prema osjećajima. Obično u ladicu za šminku nanosim sve što mi je potrebno-stavljam ruku i hvatam prvu stvar. Ako je u pitanju srebrni tuš za oči ili crni, koristim ga i šminkam dok idem. Volim šminku i kozmetičke proizvode općenito, volim njihov osjećaj i miris, kao i bočice. Volim da kršim svoja pravila koliko god je to moguće. Ako radim sa šminkerom, pitat će me šta mi se sviđa, a ja im uvijek kažem da je moje lice njihovo platno i da rade ono što žele. Uvijek pronalazite nove ideje i načine da tako gledate na sebe. Svi zaglavimo u kolotečini na način na koji šminkamo oči, kosu ili usne, dobro ih je protresti".

O tajni dobro proživljenog života:

"Koliko god bilo lijepo plesati s Vin Dieselom na kiši na Piazza San Marco-je li to bio san? To nije tajna dobro proživljenog života. Nemojte se osjećati paraliziranim zbog vlastite nesigurnosti i nemojte biti previše pristojni ili se ispričavati u životu. Mislim, nadam se da sam vrlo pristojna osoba, mrzim grubost, ali ne mislim tako. Više biste trebali biti otvoreni za mogućnosti. Razgovarajte s ljudima i budite što otvoreniji. Vrlo je dobra ideja, povremeno, gledati svijet kao dijete ili stranac i svjedočiti svom okruženju. Zamislite da ga vidite prvi put i pokušajte iskusiti magiju u njemu, jer u svakom okruženju postoji magija. Sve što treba je, gledati drugačije, svježim očima".

O tome kako se sprema za događaj:

"Obično, ako moram na neku vrstu funkcije, ili ako putujem ili imam intervju, sređujem odjeću prethodne noći. Raspoložiću hulahopke, cipele, džemper, donje rublje - šta god to bilo - sve je spremno za odlazak. To znači da ako ujutro budem u panici, što često i jesam jer kasnim, ne brinem se o tome šta ću obući jer znam da će sve to uspjeti. To je jedina sitnica koju radim".

Kad se počela osjećati najsigurnije i najudobnije u svojoj koži

"U to izrasteš, bez pitanja. Bilo je to davno, ali sjećam se trenutka kada sam naučila da se smijem. Uvijek sam imala debele obraze (i još uvijek ih imam!), Pa sam uvijek uvlačila obraze. Ali ne možete usisati obraze i nasmijati se u isto vrijeme! To je apsolutno nemoguće. Tada sam otkrila da je, zapravo, lijepo nasmiješiti se otvoreno i sa slobodom, a ne uskim malim osmijehom, već velikim. Svakako mi je dobro poslužilo. Uobičajeno, ako me vidite na fotografijama, skoro sam uvijek nasmijana. Ne radim kao Viktorija Bekam - koju volim, ona mi je jedna od najdražih ljudi - ali uvijek mi je tiha, bez osmijeha".

O tome kako sretno pristupiti starenju

Mirren ističe da treba voditi računa o prehrani – naći režim koji nam odgovara, jer ono što unosimo u organizam itekako utječe na ono kako se osjećamo. A ne treba zaboraviti na vježbanje u kojem je najvažnija ustrajnost. Helen Mirren priznaje da je lijena osoba, ali redovno vježba, 12-minutnu rutinu vježbi za kanadski Air Force: "Ništa ekstremno, ali trebate to raditi svaki dan. To je dobar početak jer sve ima veze s preuzimanjem kontrole nad sobom".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije