Peticija / Građani Brightona žele oduzeti titulu princu Harryju i Meghan

10. 09. 2019. u 08:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 21

Građani Brightona nezadovoljni su situacijom u kojoj se trenutno nalaze zbog kraljevske porodice, prenosi Daily mail.

Naime, zbog novca koji im se oduzima porezom i daje kraljevskoj porodici, građani su odlučili pokrenuti peticiju kojom bi se na teritoriju njihovog grada izglasalo ukidanje kraljevskih titula.

Brighton spada u pokrajinu East Sussex, povezanu s Meghan i Harryjem, a neki građani pobunili su se da ne žele imati takve predstavnike. Općinsko vijeće Brightona, čini se, o toj odluci ozbiljno razmatra, a peticiju je potpisalo nešto manje od 2.000 ljudi.

Kroz sljedećih nekoliko sedmica trebali bi donijeti odluku o ovom prijedlogu. Peticijom se želi ukazati na to da se titule ne bi trebale koristiti u službenim dokumentima jer su "u potpunosti nedemokratične i simboliziraju ugnjetavanje široke javnosti od strane bogate elite".

Peticija je pokrenuta nakon što su vojvoda i vojvotkinja od Sussexa kritizirani zbog korištenja privatnog leta umjesto komercijalnog. Građani također očekuju od gradonačelnika da ne prima Harryja i Meghan u posjete.

Vojvoda od Sussexa Harry je postao nakon vjenčanja s Meghan, čime je postao drugi vojvoda od Sussexa u historiji prvi u posljednjih 175 godina.

Vijeće, piše Daily mail, ne može oduzeti paru njihove titule koje im je dala kraljica, ali peticija poziva službenike da ih prestanu nazivati Sussexima u službenim dokumentima.

NEMA KOMENTARA