Glumica Juliet Stevenson: Prestanite prodavati oružje Izraelu, zaustavite brutalni pokolj u Gazi

0
AA
Glumica Juliet Stevenson: Prestanite prodavati oružje Izraelu, zaustavite brutalni pokolj u Gazi
Foto: EPA / Juliet Stevenson

Poznata britanska glumica Juliet Stevenson, koja je u Londonu učestvovala na skupu podrške Palestini, poručila je da ne može šutjeti o hiljadama ubijenih u Pojasu Gaze.

Glumica, poznata po ulogama u filmovima kao što su Mona Lisa Smile i Truly, Madly, Deeply, rekla je da u Gazi ginu nevini civili.

"Ovdje sam da podržim protest jer je u Gazi ubijeno više od 260 zdravstvenih radnika, preko 7.000 djece i 20.000 civila", kazala je Stevenson te snažno osudila nasilje u Gazi.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

"Imam 67 godina i bila sam svjedok mnogih ljudskih zvjerstava širom svijeta, ali mislim da nikada nisam bila svjedok nečega u obimu onoga što sada vidimo. Koliko još djece mora umrijeti prije nego što mi bude dozvoljeno da budem ljuta, i koliko još djece mora umrijeti prije nego što uputim poziv na prekid vatre, a da me ne opišu kao rasistu?", rekla je ona i dodala:

"Mislim da je utišavanje protesta podmukli čin i opasno jer će dovesti do još mnogo ubijenih, a Izrael neće dovesti do rješenja u ovom zastrašujućem sukobu u Gazi."

Digli glas protiv terora: Ovo su poznate ličnosti koje su podržale narod Palestine

Digli glas protiv terora: Ovo su poznate ličnosti koje su podržale narod Palestine

Djeca umiru od gladi

"Ovdje sam, jer ne znam šta drugo da radim sa svojom ljudskošću i ne mogu podnijeti da sve to gledam", rekla je ova glumica.

Ponovila je da u svom životu dosad nije vidjela tako strašne scene.

"Djecu ne samo da ubijaju nego djeca ostaju i siročad. Djeca umiru od gladi, difterije i tifusa bez lijekova, ljekara i bolnica. Doktori su bez anestezije radili operaciju dječici", kazala je.

Kako je rekla, moraju svi protestirati kao ljudska bića.

"Moramo protestirati, inače nemamo više ljudskosti. Moj posao je da prikažem ljudski život i ljudsko stanje. To je ono za šta sam plaćena. Koja je svrha toga da radim ako bih, u ovakvoj situaciji, u stvarnom svijetu, stajala ovdje i ne bih govorila? Ne bih se mogla pogledati u ogledalo da nisam ovo uradila", istakla je Stevenson.

Poručila je da izraelska vojska uzrokuje pravi "barbarski haos" u Pojasu Gaze.

"Ne znam šta drugo da radim nego da dođem ovdje i podržim ovaj divni pokret i da podržim hrabre ljekare, medicinske sestre i zdravstvene radnike, vozače hitne pomoći, farmaceute koji su još uvijek na svojim radnim mjestima u Gazi, radeći šta mogu dok se suočavaju s pravim barbarskim haosom", rekla je.

Poziv na primirje nije antisemitizam

Glumica je također govorila o ljudima koji šute o izraelskim napadima u Palestini jer se boje kritika.

"Mislim da kada osjetite da ste cenzurirani, morate se zapitati ko me cenzuriše i zašto? Ako možete mirne savjesti odgovoriti na to pitanje, nemojte više biti cenzurisani. Moj suprug je Jevrej, a moja voljena svekrva je bila izbjeglica iz Hitlerovog Beča. Niko me ne može nazvati antisemitom. Nije antisemitski tražiti prekid vatre kako bi se zaustavilo ubijanje hiljada nevinih civila. Nije antisemitski tražiti prekid vatre kako bi se spriječilo bombardovanje i ubijanje djece, sakaćenje, izgladnjivanje i uskraćivanje svih medicinskih potrepština", rekla je ona.

Na kraju je poručila da se konačno mora prestati prodavati oružje Izraelu.

"Nije antisemitski tražiti od ljudi da podrže pokret koji želi mir za sve, sve ljude koji žive u tom dijelu svijeta. Želim da vidim prekid vatre. Želim vidjeti svaku medicinsku i humanitarnu pomoć isporučenu u Gazu. Prestanite prodavati oružje Izraelu i pokažite autoritet kako bi se postigao prekid vatre. Zaustavite ovaj brutalni pokolj nevinih civila u Gazi", rekla je Stevenson.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije