Generalna direktorica MMF-a Christine Lagar najutjecajnija žena Francuske

Radiosarajevo.ba
Generalna direktorica MMF-a Christine Lagar najutjecajnija žena Francuske
Generalna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagard proglašena je novom liderkom liste najutjecajnijih i najsmjelijih Francuskinja, ispred prve dame Brigitte Macron i gradonačelnice Pariza Anne Hidalgo.

Ovo su pokazali rezultati ankete koju je objavio list Journal du dimanche, a koji je inače jedan od najcjenjenijih političkih magazina u Francuskoj.

Bivša francuska ministrica ekonomija, koja proteklih šest godina živi u Washingtonu i navikla je na velika međunarodna priznanja, izabrana je kao najutjecajnija Francuskinja glasovima trećine ispitanika, dok su se iza nje na listi našle Macron i Hidalgo, sa ukupnim rezultatom od blizu četvrtine glasova.

"To je model žene koji ostaje klasičan i očekivan. Prva tri mjesta pripala su ženama koje karakteriše politička moć - direktno ili indirektno. Utjecaj, kada je riječ o Francuskinjama, ostaje prije svega politički i u vezi s moći", zaključio je Frederic Dabi, pomoćnik direktora instituta I'IFOP, koji je proveo ovo istraživanje i to isključivo među ženskim ispitanicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije