Fotografija stara četiri decenije: Prepoznajete li mladiće sa slike?

1
Radiosarajevo.ba
Fotografija stara četiri decenije: Prepoznajete li mladiće sa slike?
Foto: Facebook / Sejo Sexon, Dražen Ričl - Para

Fotografija dva nasmijana mladića nastala je daleke 1984. godine, a njih dvojica dali su ogorman doprinos našoj muzičkoj sceni.

Na fotografiji su Sejo Sexon i pokojni Dražen Ričl, koji su zajedno svirali u grupi Elvis J. Kurtović & His Meteors.

Davor Sučić je počeo svirati gitaru u dobi od 12 godina. Godine 1978. osnovao je rock bend po imenu Pseudo Blues Band s Nenadom Jankovićem. Godine 1980. dvojcu se pridružuje bubnjar Zenit Đozić, a bend mijenja naziv u Pseudo Blues Band Zabranjeno pušenje. U bendu je bio i mlađi brat Nenada Jankovića, Dražen.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

U početku, koristeći pseudonim Elvis J. Spahović, Sučić postaje jedan od utemeljitelja pokreta novi primitivizam u Sarajevu. Godine 1981., dok je većina članova benda otišla na odsluženje vojnog roka, Sučić i Dražen Janković se sastaju s Mirkom Srdićem i formiraju bend Elvis J. Kurtović & His Meteors.

Ubrzo se bend proširuje novim članovima kada dolaze Dražen Ričl i Radomir "Hare" Gavrilović.

Skupina zamišljena kao neobavezno druženje počinje s koncertima već u jesen 1981. godine, a bend uskoro pribavlja status kultne skupine čiji uspjeh premašuje onaj njihovih matičnih skupina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije