Eurovizija 2022: Tri favorita iz "Velike petorke"

0
Radiosarajevo.ba
Eurovizija 2022: Tri favorita iz "Velike petorke"
Foto: Instagram/ Chanel Terrero / Chanel Terrero, predstavnica Španije

Iako organizatori Pjesme Eurovizije ne žele da to bude događaj koji ima veze sa politikom, to nekako svake godine ispadne tako. S obzirom na rat i globalnu solidarnost sa Ukrajinom, ne iznenađuje što predstavnici te zemlje nailaze na simpatije iz čitave Evrope i što je Kaluš orkestra sa pjesmom 'Stefanija' ubjedljivi favorit za pobjedu. To se vidjelo i prilikom njihovog nastupa u prvoj polufinalnoj večeri.

Ali među favoritima su ove godine i bar tri predstavnika takozvane 'Velike petorke'. To su, naime, zemlje koje izdvajaju najviše novca za Pjesmu Eurovizije. Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija i Španija nastupaju direktno u finalu i ne moraju da se kvalifikuju kroz polufinalna takmičenja.

Ipak, predstavnici tih zemalja često ne završe takmičenje među prvih deset, a posljednjih godina su Velika Britanija, Nemačka i Španija imale veoma loše plasmane. Ove godine, međutim, čak tri predstavnika "Velike petorke" imaju dobre šanse da se plasiraju među prvih pet, piše DW.

KK Bosna sjajnom igrom porazila Igokeu u 'paklenoj' Skenderiji

KK Bosna sjajnom igrom porazila Igokeu u 'paklenoj' Skenderiji

Vatra, svemir i ljubav

Vreli nastup pjevačice Chanel iz Španije pravi je vatromet plesa i latino ritmova. Ime pjesme 'SloMo' (eng. slow motion – usporeni snimak) zato je pomalo čudan, ali se u svakom slučaju očekuje da ona veoma dobro prođe kod publike.

Sam Rajder je već TikTok zvijezda u Velikoj Britaniji i odmah je opčinio ESC-zajednicu. Iz Engleske tako poslije dugo vremena stiže pjesma koja se, prema prognozama, trenutno takmiči sa Italijom za drugo mjesto.

Italija se predstavlja duetom 'Brividi' u kojem nastupaju Mahmud i Blanko. Njihova pjesma je snažna ljubavna balada koja govori o kraju istopolne veze i nemogućnosti da se priča o sopstvenim osjećanjima. Mahmud je već nastupao na Evroviziji i to u Tel Avivu 2019, kada je završio kao drugi, odmah iza Holanđanina Dankana Lorensa.

Mogućnost da "odbrane titulu" uzbuđuje Italijane. Njihov rok bend „Maneskin", pobjednik prošlogodišnje Eurovizije, u međuvremenu je ostvario uspjeh širom svijeta.

Malik iz Njemačke: Solidan i veseo

Njemačka je u trku poslala 24-godišnjeg Amerikanca njemačkog porijekla Malika Harisa. Scena, na kojoj nastupa, podsjeća na udoban dnevni boravak. On pjesmu 'Rockstars' pjeva okružen svojim instrumentima, a posebno je ubjedljiv u dijelu pjesme u kojem repuje.

Nakon dosadašnjih proba u Torinu i reakcija posmatrača, može se reći da bar nije kandidat za posljednje mjesto. Malik je raspoložen, na konferenciji za novinare rekao je da se u Torinu dobro osjeća i da pjesmu Eurovizije uopšte ne doživljava kao takmičenje, već više kao školsku ekskurziju.

Prvih deset finalista poznato je od sinoć, a drugo polufinale na programu je u utorak. Veliki šou počinje u 21 čas u subotu 14. maja, kada će se 180 miliona gledalaca širom svijeta okupiti ispred televizora kako bi uživo pratili najveći svjetski muzički spektakl.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije