Dražen Žerić: Merlinu su se neke stvari desile poslije rata i to ne treba dirati

6
Radiosarajevo.ba
Dražen Žerić: Merlinu su se neke stvari desile poslije rata i to ne treba dirati
Foto: Printscreen / Dražen Žerić Žera

Frontmen legendarne Crvene jabuke povodom najavljenog koncerta za Valentinovo otvorio je 'Pandorinu kutiju' svog života u najnovijem intervjuu za hrvatske medije.

Bez obzira na to što je bend na sceni već 38 godina, pjevač ne krije činjenicu da i dan-danas ima tremu pred nastup, a i da smatra da je to idealan pokazatelj da mu je još uvijek stalo do toga što radi. Ljubavi prema muzici i nastupima ne fali, ali ni prema supruzi Barbari i njihovim blizankama Petri i Marei.

"Da nema ljubavi, ne znam kakav bi bio smisao života i čovjeka kao bića. Jedino što me drži na životu je ljubav. Ljudi danas svakako vole i nazivaju to ljubavlju, što je sasvim prihvatljivo i lijepo", rekao je Žerić na temu ljubavi, "I kad je bio rat u Sarajevu i kad smo živjeli bez osnovnih potrepština, opet nam je trebala ljubav da preživimo sve to... Ona je dio svakog čovjeka", zaključio je.

Najveći romski praznik: Pogledajte kako je protekao Đurđevdan u Sarajevu

Najveći romski praznik: Pogledajte kako je protekao Đurđevdan u Sarajevu

Sa suprugom Barbarom već je 15 godina u braku, za koji smatra da nije nikakvo mudro slovo: "Važno je da se bračni partneri poštuju i da jedno drugom daju prostora u odnosu, upravo kako se ne bi zasitili. Kada se neke osnovne stvari poštuju i kada držimo do njih, onda tu nema problema. Glavna stavka je ljubav, a mi se volimo i to je najvažnije, svakako naša ljubav nije bila samo za jednu noć."

Između Barbare i Dražena ističu se 24 godine razlike za koje kaže da im ne smetaju: "Takvih primjera kao što smo mi ima milion, pa onda mogu reći da mediji stvarno pišu budalaštine. Kada se spoje muškarac i žena sličnih ili istih godina, a pritom nema ljubavi između njih, onda je to loš primjer koji ne funkcionira."

Sejo Sexon za Radiosarajevo.ba: Novogodišnji koncert nije promašena investicija, grad će profitirati

Sejo Sexon za Radiosarajevo.ba: Novogodišnji koncert nije promašena investicija, grad će profitirati

Za kćerke je istaknuo da su svjesne toga da im je tata slavna ličnost, ali i da potajno slušaju Crvenu jabuku. Ispričao je anegdotu o jednom putu na more kada su blizanke bez prestanka puštale Malo ćemo da se kupamo, a on gledao kako supruga Barbara lagano gubi živce.

Svi zajedno idu često u Sarajevo, iako od 1994. žive u Hrvatskoj. Prošetaju se glavnim ulicama bh. metropole gdje Žeru Sarajlije, kao i uvijek, prepoznaju, pa mu kćerke često znaju uputiti pokoji ljubomoran pogled kao znak da ne planiraju dijeliti svog tatu ni sa kim.

"Istina jest da je meni Sarajevo najdraži grad zato što sam tamo rođen. Sebe u ovim godinama ne mogu mijenjati i ponosim se što sam iz Sarajeva. Mi smo '94. godine došli u Hrvatsku i samo mogu zahvaliti ljudima što su nas prihvatili. Neko i ako ne zna da dolazim iz Sarajeva, čim me čuje, zna da nisam domaći jer imam naglasak. Šta ja znam, Sarajevo ima neki svoj poseban šarm, opušteno je i nema puno stresa. Na svakom uglu Sarajeva možeš se nasmijati, od ćevabdžinice, u taksiju, na ulici, ma zapravo bilo gdje. Tamo još nije Europska unija pa je odmah malo opuštenije i lakše se diše, a i sve je jeftinije", rekao je Žerić kad je opisivao Sarajevo.

Pjevač je izrazio zabrinutost povodom naglog napretka u tehnologiji posljednjih godina: "Umjetna inteligencija i tehnologija rastu iz dana u dan, a mislim da će se uskoro jednim klikom moći napisati tekst i melodija, a sve će to pjevati neki avatar."

Izdvojio je pjesmu Tugo nesrećo kao najdražu pjesmu Crvene jabuke, a koja je nastala dva mjeseca prije nego se desila velika tragedija 1986. godine kada je u saobraćajnoj nesreći na licu mjesta poginuo basist Aljoša Buha, a od teških povreda kasnije preminuo tadašnji frontmen grupe Dražen Ričl. Inspiracija za pjesmu bila je neuzvraćena ljubav koja je tada živjela u Londonu, rekao je za Večernji list.

A o porijeklu imena benda, Žerić je ispričao kako je to bilo u nekim prošlim vremenima.

"Kao klinci imali smo svoje faze i bili smo zaluđeni svakakvim stvarima pa tako i The Beatlesima. Pa smo onda puštali kosu, bušili uši, slušali heavy metal, a nakon toga smo išli i u neke mirnije vode. Neko vrijeme čak smo bili i pankeri. I onda je od svih tih naših faza nastala Crvena jabuka. Na ploči od The Beatlesa bila je jabuka, a mi smo bili zaluđeni njima, onda smo se odlučili nazvati Crvena jabuka", rekao je i nastavio: "Pisalo se i da je neko došao s jabukom na probu, ali to nije istina."

O trenutnim fenomenima 'punjenja arena' u regiji pričao je o Aleksandri Prijović i Dini Merlinu.

"Od toga ne treba raditi veliku pomamu i znanstvenu fantastiku. To što je napunila pet Arena je sasvim u redu. Nekome se to može ne sviđati, ta njena vrsta muzike, ali ona ima svoju publiku i sasvim je legitimno što je napunila pet zagrebačkih Arena", rekao je Žerić i povezao i situaciju sa Merlinom: "Neke specifične situacije za njega dogodile su se poslije rata i to ne treba dirati. Vidim da se posljednjih godina Dino baš jako trudi snimati na višoj razini i tome skidam kapu. Merlin je jedan od prvih na Balkanu krenuo s malo jačim produkcijama i to zaista treba poštovati."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije