Drama na dvoru: Kako je reagirala kraljevska porodica na odluku Harryja i Meghan

Radiosarajevo.ba
Drama na dvoru: Kako je reagirala kraljevska porodica na odluku Harryja i Meghan
FOTO: Facebook / Meghan Markle, princ Harry i kraljica Elizabeta

Kraljevska porodica šokirana je odlukom princa Harryja i njegove supruge Meghan koji su odlučili da se povlače s dvora. 

Kako doznaje BBC, njih dvoje nisu konsultirali nikoga od članova kraljevske obitelji prije ove objave.

Izvori navode da se u Buckinghamskoj palači osjećaju kao da su im "ruke zavezane"te da ne mogu ništa učiniti.

Iz palate navode da postoje "komplicirana pitanja" koja se moraju riješiti. 

Potres u kraljevskoj porodici: Princ Harry i Meghan povlače se s dvora

Harry i Meghan jučer su saopćili kako su odluku donijeli nakon višemjesečne rasprave. Planiraju živjeti na relaciji Velika Britanija - Sjeverna Amerika te nastavljaju, rekli su, "raditi u čast Kraljice, Commonwealtha i njihovih štićenika".

"Ova geografska ravnoteža omogućit će nam da odgojimo sina u duhu kraljevske tradicije u kojoj je rođen, ali će našoj porodici dati prostor da se fokusira na sljedeće poglavlje", saopćili su. 

Još uvijek niko ne zna kako će Harry i Meghan ovo učiniti. Bivši glasnogovornik kraljice Dickie Arbiter za britanske medije je rekao da je odluka prilično šokantna, te da su sad otvorena brojna pitanja: 

"Postoji pitanje sigurnosti. Ko će ih čuvati? Da li je to Scotland Yard, koji je zadužen za čuvanje kraljevske porodice. Da li će to biti Kanađani? Ko će to platiti?"

Tu su još i pitanja - koja će im biti nova uloga, gdje će živjeti, ko će to platiti, kakav će odnos biti sa ostatkom kraljevske obitelji?

BBC navodi kako je ovo jasan pokazatelj razdora u porodici - s jedne strane su Harry i Meghan, a s druge strane svi ostali. Šta ovo sad znači za kraljevsku obitelj, imajući u vidu da je prije nekoliko mjeseci i princ Andrew odstupio s dužnosti, a zbog svojih veza s pedofilom Jeffreyem Epsteinom. 

Pojedini vide ovo kao "mršavljenje" monarhije, koja je neophodna u 21. stoljeću. S druge strane, Harry i Meghan došli su do "običnih" ljudi, do kojih drugi članovi kraljevske obitelji nisu doprli nikad prije. Oni su bili osvježenje na kraljevskom dvoru. 

Znakovi da je par nesretan u kraljevskoj obitelji očigledni su već mjesecima. 

U oktobru prošle godine, Meghan je tužila britanske medije zbog toga što su mimo zakona objavili njena privatna pisma. Istovremeno je princ Harry kazao kako je njegova supruga postala nova žrtva britanskih tabloida, aludirajući na sve što se dogodilo njegovoj majci, princezi Diani, koja je nastradala u nesreći, bježeći od paparaca...

"Iako se držimo hrabro pred svima, ne mogu vam opisati kako je ovo sve bolno", kazao je princ Harry. 

Meghan je također rekla da je majčinstvo izrazito grozno, dok vas konstantno prate mediji i novinari. "Ne pita me puno ljudi da li sam u redu", rekla je. 

Dvojac je od proljeća najavio i novi odnos s medijima. Sarađivat će, najavili su, s tzv. "grassroots" medijima i mladim novinarima. Koristit će i "royal rota sistem", u kojem se pojedinim novinarima i medijima daje ekskluzivni pristup praćenja njihovih aktivnosti. 

"Aktuelni sistem zastario je i ne može se nositi s dramatičnom transformacijom koji je novinarstvo doživjelo u digitalnom dobu", napisali su.

Harry je šesti u redu za britanski tron. Prije njega su princ Charles, princ William i njegovo troje djece. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije