Dobitnica Oscara je govorom podigla sve žene na noge, a Meryl Streep rasplakala

Radiosarajevo.ba
Dobitnica Oscara je govorom podigla sve žene na noge, a Meryl Streep rasplakala
"Jedva dišem, ako padnem podignite me, jer itekako imam šta da vam kažem", počela je svoj govor na Oscarima dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu Francis McDorman, a salom se prolomio gromoglasan aplauz.

Nakon što se zahvalila svima koji su joj omogućili da drugi put osvoji ovo priznanje, Francis je odlučila da skrene pažnju na gorući problem Hollywoda - položaj žena.

Glumica je pozvala sve svoje kolegice, žene koje su bile nominirane za nagradu u svim kategorijama da ustanu i podrže jedna drugu, a samim tim i da ustanu i u ime svih drugih žena u ovom poslu koje decenijama unazad moraju da se bore sa apsolutnom dominacijom muškaraca.

"Ustani, Meryl, ako ti ustaneš, krenut će i ostale za tobom", obratila im se strastvena McDormand, nakon čega su žene, jedna za drugom, počele da ustaju, dok Meryl Streep nije mogla sakriti suze, dirnuta snažnom energijom i burnom reakcijom koja je zatresla cijeli Dolby teatar u trenutku koji je izgledao kao emotivni vrhunac ceremonije.

Francis je potom pozvala muške šefove biznisa da dobro pogledaju te žene i sve druge žene, da shvate da sve one imaju talenat i želju da ispričaju svoju priču i da oni ne samo da treba da im daju šansu za to, već su i u zakonskoj obavezi, pošto svaki ugovor u Hollywoodu podrazumijeva "inclusion rider", a to je klauzula o obaveznom diverzitetu na svakom setu. Na kraju snimka možete vidjeti kako Meryl Streep briše suze.

Osim finansijskog i umjetničkog položaja žena u najvećoj filmskoj produkciji na svijetu, 90. dodjela Oscara je, kao i druge značajne kinematografske ceremonije koje su joj prethodile, bila i u znaku #MeToo pokreta, a posebnu pažnju je ova struja svjesnosti javnosti dobila na crvenom tepihu. Tu je voditelj programa za popularnu mrežu E! bio Ryan Seacrest, kog je stilistkinja Suzy Hardy nedavno optužila za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje.

Ryanov zadatak nije bio nimalo lak, pokazalo se, jer ga je čak 16 od 20 nominovanih bojkotovalo prilikom dolaska na dodjelu, a najviše kontroverze je izazvao gest glumice Taraji Pi Henson, koja je odlučila da ipak razgovara s njim.

Henson je usred svoje priče izjavila da "kosmos ima svoje načine da se pobrine za dobre ljude", značajno ga pogledala i dodirnula po bradi.

Mnogi su ovo protumačili kao njen način da mu jasno stavi do znanja šta misli o njemu, u negativnom smislu, međutim, kako tvrde strani mediji, nakon ovoga se glumica našla pod pritiskom i bila je primorana da negira lošu namjeru. Izjavila je da je ovo zapravo uradila kako bi podržala Seacresta, a gestom mu je poručila da treba da digne glavu.

Međutim, ta izjava se baš i ne slaže sa onim što je učinila odmah nakon što je produžila dalje crvenim tepihom posijle ovog razgovora. Sljedećem voditelju je na pitanje kako se osjeća, odgovorila "Sad sam dobro kad sam u tvom društvu", prenosi Noizz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije