Deset godina od prerane smrti glumca Heatha Ledgera

Radiosarajevo.ba
Deset godina od prerane smrti glumca Heatha Ledgera
Bio je jedan od najboljih mlađih glumaca u Hollywoodu i čekala ga je sjajna karijera.

No, Heath Ledger prerano je preminuo prije deset godina, 22. januara 2008. U njegovom stanu na Manhattanu bez svijesti pronašla ga je spremačica. Kasnije je otkriveno kako se slučajno predozirao koktelom više različitih lijekova, a imao je samo 28 godina.

Australac je karijeru započeo već sa 17 godina, kad je odustao od škole i krenuo u glumu. Prve uloge ostvario je u australskim serijama Clowning Around, Sweat, Ship To Shore, Roar i Home And Away.

Prvi film snimio je 1997., Blackrock, a već dvije godine kasnije zavolio ga je cijeli svijet kad se pojavio u romantičnoj komediji 10 razloga zašto te mrzim.

Najviše je radio od 2000. do 2005. godine, kad se pojavio u filmovimaPatriot, Legenda o vitezu, Monster's Ball, Četiri pera, Ned Kelly, The Order, Gospodari Dogtowna, Braća Grimm, Planina Brokeback i Casanova.

Jedna od najkontroverznijih je bila uloga Ennisa Del Mara u Planini Brokeback, gdje je uz Jakea Gyllenhaala glumio homoseksualni par. Na snimanju filma upoznao je Michelle Williams, s kojom je započeo vezu, a u oktobru 2005. rodila im se kći Matilda Rose. Nažalost, veza nije potrajala i prekinuli su 2007. Navodno je Michelle tražila da se iseli iz zajedničkog stana zbog silnih tableta koje je pio i droge koje je često uzimao.

Uslijedio je film o životu Boba Dylana, u kojem je Ledger glumio tekstopisca, odnosno Robbieja Clarka, osjećajnog glumca koji predstavlja romantičarsku Dylanovu stranu.

Ipak, najveći uspjeh ostvario je u Vitezu tame, u kojem je glumio Jokera. Film je pušten šest mjeseci nakon njegove smrti, a Ledger je posthumno dobio Oscar, Zlatni globus i mnoge druge nagrade za najbolju sporednu ulogu.

U trenutku smrti snimio je otprilike pola Imaginarija dr. Parnassusa, a redatelj Terry Gilliam izmijenio je scenarij kako bi Ledgerova uloga ostala u filmu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije