Danica se želi ugojiti: Kao mršavica sam bila nesretna

Radiosarajevo.ba
Danica se želi ugojiti: Kao mršavica sam bila nesretna
Danica Marjanović porijeklom iz Hrvatske odlučila je da ne prati nametnute konvencije o idealu ljepote i da krene suprotnim smjerom.

Marjanović živi u Irskoj. Kao tinejdžerka je, kaže, patila od tjelesne dismorfije i u fazama kada je bila najmršavija nije voljela svoje tijelo.

"U vrijeme kada sam najbolje izgledala, bila sam i najnesigurnija, najparanoičnija, najanksioznija i najautodestruktivnija",  rekla je Danica o periodu kada je nosila konfekcijski broj 34.

Kao tinejdžerka došla je do broja 38, i i dalje je bila uvijek nesigurna i opterećena svojim izgledom. Danas, sa 24 godine, nosi broj 44 i poručuje da nikad nije bila sretnija.

"Isto ogledalo, ista soba i 7 godina razlike. Ne mogu ni da opišem koliko sam 'zabrinutih' komentara čula na račun svog zdravlja a koji su zapravo prikrivene uvrede", rekla je.

"Slažem se da treba da prihvatiš sebe... ali moraš da vježbaš da bi voljela svoje tijelo". Da li biste rekli nekome ko pati od anoreksije i ko je tek počeo da se oporavlja da mora da jda bi dokazao da se voli? Ne. To što se moje tijelo ne uklapa u standarde vezane za poremećaje u ishrani ne znači da možda sebi ne uskraćujem hranu. I niko nema prava da mi govori kako se voli/ne voli moje tijelo. Niko od vas pojma nema koliko sam napredovala u odnosu prema svom tijelu i vježbanju. Nakon mjeseci terapije shvatila sam da sam bila na ivici anoreksije, a znate zašto mi nikada nije bila dijagnosticirana? Jer se nikada nisam smatrala dovoljno mršavom da bih zapravo zatražila pomoć. Suočila sam se sa svojim najvećim strahom u životu i pretvorila sam ga u nešto divno", poručuje Danica.

Sada Danica pokušava da izgradi karijeru plus size modela.

"Nema ničeg lošeg u tome da volite svoje tijelo. Važno je da ste zdravi i sretni, to su dvije najvažnije stvari u životu", poručila je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije