Celine Dion progovorila o svojoj bolesti nakon dugo vremena: 'Nemojte čekati puno kao ja'

0
Radiosarajevo.ba
Celine Dion progovorila o svojoj bolesti nakon dugo vremena: 'Nemojte čekati puno kao ja'
Foto: EPA - EFE / Celine Dion

Celine Dion progovorila je o svom zdravstvenom stanju u velikom intervjuu za francuski Vogue povodom predstavljanja trailera za dokumentarac "I Am: Celine Dion" koji izlazi 25. lipnja na Primeu. 

Pjevačica boluje od neurološkog poremećaja Stiff Person Syndrome (sindrom ukočene osobe), koji joj je dijagnosticiran u jesen 2022. godine. Zbog toga je odgodila turneju i sve nastupe.

"Nažalost, ovi grčevi utiču na svaki aspekt mog svakodnevnog života. Ponekad mi stvara poteškoće dok hodam i ne dopušta mi da koristim svoje glasnice da pjevam na način na koji sam navikla", napisala je Dion na Instagramu 2022. godine najavljujući da će odgoditi datume svoje turneje.

Ramo Isak okupio članove Snage naroda u Sarajevu: Evo koji su im planovi za naredni period

Ramo Isak okupio članove Snage naroda u Sarajevu: Evo koji su im planovi za naredni period

U intervjuu je priznala je kako su simptomi bolesti počeli dosta ranije, još 2008. godine, no ona ih je ignorirala.

"Možda će ovo zvučati čudno, ali ja sam bila sretna kada su mi napokon rekli o čemu se radi. Napokon sam mogla početi živjeti s ovom bolešću i nisam više morala patiti i živjeti u neznanju. Nadam se da ovo neće uplašiti ljude, već da će ih umjesto toga upozoriti. Trebalo mi je 17 godina da shvatim što mi se događa. Preklinjem vas, nemojte čekati toliko dugo," rekla je Celine. 

Da nešto ne valja primijetila je još 2008. godine tokom njezine svjetske turneje Taking Chances. Tada joj je glas počeo drhtati kod visokih tonova.

Bolesna Céline Dion obratila se svojim fanovima: 'Odlučna sam vratiti se na pozornicu jednog dana'

Bolesna Céline Dion obratila se svojim fanovima: 'Odlučna sam vratiti se na pozornicu jednog dana'

"Morala sam se kontrolirati. Mogla sam otpjevati visoko, ali onda bi mi se glas "razbio" u nekim grčevima. Učinila sam ono što bi svatko trebao napraviti, otišla sam ljekaru."

No, on joj je rekao kako su joj glasnice sasvim uredne nakon čega se Celine vratila kući i nakon toga odradila čak pet turneja. Tada je počela osjećati da joj se mišići koče.
"Imala sam problema s kretanjem, morala sam se oslanjati na stvari kako bi hodala."

Tek kada je krenula pandemija koronavirusa Celine je odlučila staviti zdravlje na prvo mjesto i dati prioritet stvarnom otkrivanju čudnih simptoma.

"Godinama sam zatvarala oči pred tim. Skrivala sam to od svojih prijatelja, porodice, djece... Izdržala sam koliko sam mogla, ali morala sam prestati biti tako hrabra i pobrinuti se za svoje zdravlje."

The Code: Nemo objavio novu verziju pobjedničke pjesme, odjenuo haljinu koja je ukrala pažnju

The Code: Nemo objavio novu verziju pobjedničke pjesme, odjenuo haljinu koja je ukrala pažnju

Inače, u najavi dokumentarca vidi se Celine kako plače dok govori o svom sindromu koji je uvelike utjecao na njen život i okončao njenu karijeru. Na društvenim mrežama mnogi su komentirali kako ih je ovaj trenutak "slomio".

"Ovo me je slomilo. Kakva divna i jaka žena", "Potpuno sam u šoku, ona ne zaslužuje ovo", "Rasplakala me je, a dokumentarac još uvijek nije ni izašao", "Kraljice, zaslužuješ zdravlje, ljubav i sve pohvale", "Celine, volimo te i nedostaješ nam", samo su neki od komentara.

Od objave dijagnoze u decembru 2022. godine, pjevačica se rijetko pojavljivala u javnosti i većinu vremena provodi u Las Vegasu, na imanju gdje je sve prilagođeno njenim potrebama. Ipak, još uvijek se nada da će jednoga dana ponovno zasjati na pozornici, piše Večernji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije