Brega konačno otkrio istinu o "Bijelom dugmetu" i Josipu Brozu Titu

Radiosarajevo.ba
Brega konačno otkrio istinu o "Bijelom dugmetu" i Josipu Brozu Titu
Kultna jugoslovenska grupa "Bijelo dugme" često je bila na meti kao tadašnji "državni projekat", a sada je njen tvorac odlučio progovoriti na tu temu.

Goran Bregović je često govorio o narkoticima, ali nije toliko često govorio o mitu da su državni projekat. Tako je jednom prilikom za Nedeljnik opisao susret s Titom, koji ilustrira odnos države prema njima, piše Kurir.rs

"Zaista smo imali stalno policiju za sobom. Sarajevski odsjek za narkotike bio nam je stalno za petama. Uhapsili su Ipeta Ivandića, a tokom posljednjeg mjeseca u vojsci imao sam kuću u Nišu gdje smo probali kao 'Bijelo dugme' pred album 'Bitanga i princeza' i sjećam se kako je upao Odsjek za drogu u tu kuću i skroz je pretresao. Bio sam još u uniformi JNA", naveo je on i dodao:

"A to da je 'Bijelo Dugme' bilo državni projekat? Sjećam se kad su nas pozvali da sviramo Titu za Novu godinu. Neki unuci Titovi su pjevali 'Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac', pa su doveli taj bend što pjeva tu pjesmu jer su shvatili da drug Tito hoće baš to da čuje. Ali kako je Tito poslije pet sekundi naše svirke zapušio uši, skinuli su nas s bine poslije nekih osam sekundi. Tako da sam najviše deset sekundi svirao kao državni projekat. Mi smo imali malo zbunjenu kulturnu politiku kao što je ona uvijek zbunjena u komunizmu.

Komunisti su imali tu oficijelnu kulturnu politiku koja je išla između baleta, opere i klasične muzike, ne zato što su to voljeli, već su voljeli da je*u pjevačice i balerine. Nisu oni imali ozbiljni kulturni koncept već da čuvaju tradiciju, pa su napravili kulturna društva da konzerviraju folklor. To je zaliveno i zapečaćeno. Možda sam ja to otpečatio i promiješao."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije