Boris Beker pušten iz britanskog zatvora

1
Radiosarajevo.ba
Boris Beker pušten iz britanskog zatvora
Foto: EPA / Boris Beker izašao iz zatvora

Nekadašnji prvi teniser svijeta, Nijemac Boris Beker pušten je u četvrtak, 15. decembra iz britanskog zatvora gdje je izdržavao kaznu zbog finansijskih prekršaja i bit će deportovan.

Nije poznato gdje će otputovati bivši njemački teniser, piše Slobodna Evropa.

Ovaj 55-godišnji šestostruki osvajač Grand Slam turnira, koji je živio u Velikoj Britaniji od 2012. godine, proglašen je krivim u aprilu za prikrivanje ili nezakonit transfer 3,1 miliona dolara da bi izbjegao plaćanje duga.

Teška nesreća u BiH: Povrijeđeno sedam osoba

Teška nesreća u BiH: Povrijeđeno sedam osoba

Pogledajte kako izgleda skriveno imanje Novaka Đokovića

Pogledajte kako izgleda skriveno imanje Novaka Đokovića

Sud u Londonu ga je osudio na dvije i po godine zatvora, ali je izdržao samo osam mjeseci.

Osuđen je jer je stotine hiljada britanskih funti prebacio sa svog na druge račune, posebno na račune svojih bivših supruga, da nije prijavio imovinu u Njemačkoj i da je sakrio zajam od 825.000 eura i dionice u jednoj kompaniji.

Beker je negirao sve optužbe, rekavši da je sarađivao u stečajnom postupku - čak je ponudio i svoj vjenčani prsten - i da se oslanjao na svoje savjetnike.

On je oslobođen nekih drugih optužbi, uključujući i one koje se odnose na nestanak njegovih trofeja. On je tokom saslušanja tvrdio da ne zna gdje su.

Među devet trofeja kojih su povjerioci željeli da se dočepaju, bila su dva od njegova tri pehara sa Wimbledona, dva trofeja sa Australian Opena, kao i zlatna medalja koju je osvojio u dublu na Olimpijskim igrama 1992. godine.

On je tokom suđenja, koje je održano od 21. marta do 8. aprila, rekao da ima još "mnogo" nagrada i uspomena koje je sakupio za 15 godina profesionalnog bavljenja tenisom, ali da su neke nagrade nestale.

Faca iz serije "Seks i grad" godinu dana nakon optužbi za silovanje i dalje na slobodi

Faca iz serije "Seks i grad" godinu dana nakon optužbi za silovanje i dalje na slobodi

Dio trofeja je već bio prodao na aukciji za 700.000 funti (1.586.564 KM) kako bi otplatio dio dugova.U vrijeme proglašenja njegovog bankrota 2017., dugovi su procenjeni na 59 miliona eura.

Njemački sud ga je 2002. godine osudio na dvije godine zatvora uslovno i na novčanu kaznu od 500.000 eura zbog oko 1,7 miliona eura zaostalih poreskih obaveza.

Bivši teniski velikan osvojio je ostvario je prvu veliku pobjedu na Wimbledonu 1985. sa 17 godina, postavši najmlađi i prvi igrač koji nije bio nosilac, a koji je osvojio titulu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije