Berlinale: Matt Damon i Bono Vox na svjetskoj premijeri filma o koncertu U2 u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
Berlinale: Matt Damon i Bono Vox na svjetskoj premijeri filma o koncertu U2 u Sarajevu
Foto: EPA / Matt Damon, Adam Clayton, Bono Vox

Dokumentarni film Kiss the Future doživjet će večeras svoju svjetsku premijeru  na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu u sklopu Berlinale Specijalnog programa.

Uoči premijere, crvenim tepihom prošetali su Matt Damon, glumac i producent filma, Bono Vox i Adam Clayton, članovi kultne grupe U2.

Dokumentarac je režirao Nenad Čičin-Šain (The Time Being), scenarista je Bill S. Carter (Miss Sarajevo), po ideji Čičin-Šaina i Cartera.

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Producenti filma su Matt Damon i Ben Affleck za Pearl Street Films, te Sarah Anthony za Good Wolves Productions.

Kiss the Future apostrofira pošast nacionalizma u razaranju života, te ulogu umjetnosti kao sredstva otpora i aktivizma. Kiss the Future prikazuje život urbane zajednice u opkoljenom gradu, televizijskih profesionalaca okupljenih oko emisije Rat Art, mladih ljudi koji su upućeni jedni na druge u vrijeme kada ljubav postaje čin prkosa, a rok i pank muzika inspirišu i odvlače pažnju od svakodnevne noćne more granata i snajpera.

Nadahnut lokalnim otporom, Bill S. Carter je kao američki humanitarni radnik iz opkoljenog Sarajeva uspio kontaktirati najveći svjetski bend U2, s ciljem pomoći u podizanju globalne svijesti o razornom sukobu. Tokom ljeta 1993. godine, njihova ZOO TV turneja uključivala je direktne satelitske intervjue sa Sarajlijama koji su posjetiteljima koncerata opisivali svoje ratne nedaće.

Kiss the Future: Matt Damon i Sarajlije uoči premijere filma o gradu pod opsadom i koncertu U2

Kiss the Future: Matt Damon i Sarajlije uoči premijere filma o gradu pod opsadom i koncertu U2

Po završetku intervjua, bend je obećao da će svirati u Sarajevu čim se sukob okonča, što je rezultiralo legendarnim koncertom, kojem je u slobodnom gradu prisustvovalo 45.000 fanova.

Koncert ostaje trajno urezan kao slavlje - zajednička uspomena u sjećanjima Sarajlija - dokaz da nisu samo preživjeli strahote, već usprkos njima i ojačali. Usred užasa najtamnijih ljudskih poriva, muzika i umjetnost postali su čin prkosa.

U filmu su prikazane mnoge Sarajlije, kao što su Srđan Gino Jevđević, Enes Zlatar, Alma Ćatal Hurem, Asja Dupanović, Boris Šiber, Bojan Hadžihalilović, Nurdžahan Rešo, Miro Purivatra, te Vesna Andree Zaimović i Senad Zaimović. Izvršni producenti Drew Vinton, Madison Ainsley, Alan Moloney, Jennifer Pitcher, Nenad Čičin-Šain i Bill S. Carter.

Kreativni tim čine montažer Eric Bruton, dizajner tona Samir Fočo (Mission Impossible: Fallout), mikser tona Ron Bartlett (Dune). Muziku potpisuje Howie B (The End of Violence).

Film je produciran u saradnji sa sarajevskom producentskom kućom Fabrika. Produkcijska menadžerica za Bosnu i Hercegovinu je Perla Ovadija Mosca.

Fifth Season je finansirao film, pružao konsultantske usluge, te je zadužen za svjetsku distribuciju sa WME.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije