Angelina: Treba biti sramota svakoga ko se krije iza nacije kako bi opravdao nasilje

Radiosarajevo.ba
Angelina: Treba biti sramota svakoga ko se krije iza nacije kako bi opravdao nasilje
FOTO: Screenshot / Angelina Jolie

Angelina Jolie govorila je na Drugoj internacionalnoj konferenciji o spriječavanju nad ženama, ali i zaštiti svih žena i djevojčica koje su pretpile nasilje.

"Želim početi govor tako što su odati priznanje mnogim ženama koje su u zatvoru ili trpe napade jer se bore za svoja prava i koje bi trebale imati svako pravo da danas vam govore, ali ne mogu", rekla je Jolie.

Tu spadaju, kako navodi, i žene koje su "ubijene zbog otkrivanja korupcije ili zbog prijavljanja nasilja".

"Ali, i djevojčice spaljene jer su rekle imena svojih zlostavljača", navela je Jolie.

Smatra da "svaku vladu koja umanjuje ženska prava treba biti sram".

"I sramota neka je svakoga ko se krije iza nacije, religije kako bi opravdao ili zataškao nasilje nad ženama i djecom", poručila je glumica.

Smatra da se "život žene ne mjeri jednako kao kod muškarca".

"Čini se da vjerujemo u ženska prava samo do one tačke kada su svakodnevnom životu moramo vidjeti nešto što ne želimo i moramo reagovati. U politici, ako se ne kosi sa interesima", rekla je Jolie.

Iznijela je i podatak da je nasilje poraslo tokom pandemije koronavirusa.

"Moje pitanje za svaku vladu koja učestvuje u ovoj konferenciji glasi:da li zaista želite spriječiti nasilje u svim oblicima ili samo do određene tačke? Ovo kažem, ne da bih obeshrabrila napredak, već da pokažem iskrenost", poručila je glumica.

Rekla je da je potrebna "brutalna iskrenost".

"Znamo šta je potrebno uraditi: prepoznati nasilje u svim sektorima, isključiti ga. To mora biti prioritet“, rekla je glumica.

Također je poručila da žene trebaju biti i dio donosioca odluka.

"Moramo promijeniti vojsku, policijske treninge da bi uspjeli sakupiti dokaze i kazniti počinioce. I napokon, moramo zaštiti zaštitnike ljudskih prava. Ovo nije novost“, poručila je glumica.

Jolie kaže i da je vrijeme da se "kaže istina o posljedicama naših djela ili nedostatku istih".

"To očekuju mladi ljudi, a preživjeli zaslužuju", rekla je Jolie.

Na kraju je zaključila da "poenta mjera i mjera uspjeha bit će da li vode do promjena koju će u stvarnom životu vidjeti i osjetiti oni koji su preživjeli nasilje".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije