Lagani ljetni kolač koji će vas oduševiti: Dobro ohlađen može zamijeniti sladoled
Osvježavajući i lagan kolač s makom, kremom od griza i šlagom savršen je izbor za ljetne dane – jednostavan je za pripremu, a okusom podsjeća na domaći sladoled.
Priprema
Za pripremu biskvita potrebno je umutiti jaje sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati ulje i jogurt, pa još kratko miksati. Na kraju se dodaju brašno, mljeveni mak i prašak za pecivo. Sve sastojke treba sjediniti i smjesu izliti u pleh obložen papirom za pečenje, dimenzija otprilike 20x30 cm.
Biskvit se peče u prethodno zagrijanoj rerni na 175 stepeni oko 15 minuta.
Alen Škoro i Dželo Muharemović pred sarajevski derbi: "Ne trebaju nam prepucavanja oko navijača"
Dok se biskvit peče, priprema se krema. Griz (može i rižin) i šećer pomiješaju se s 200 ml mlijeka, a zatim se ukuhaju u preostalih 600 ml mlijeka. U vrelu kremu dodaju se kiselo vrhnje i margarin, pa se sve dobro izmiješa.
Kada se biskvit ispeče i malo ohladi, papir za pečenje se skida, a biskvit se vraća u pleh. Prelije se pripremljenom kremom i lijepo poravna, pa se ostavi da se ohladi.
Vrhnje za šlag se umuti, a potom se u njega doda naribana čokolada (ribana na ribež za jabuke). Čokolada se pažljivo umiješa kašikom ili špatulom.
Na ohlađenu kremu rasporedi se šlag s čokoladom i sve se ravnomjerno poravna. Kolač se zatim dobro rashladi u frižideru.
Ovaj kolač je izuzetno kremast i, kada je dobro ohlađen, može poslužiti kao odlična zamjena za sladoled.
Sastojci
Biskvit:
1 jaje
50 g šećera
1 vanilin šećer
50 ml ulja
100 ml jogurta
60 g brašna
60 g mljevenog maka
1/2 praška za pecivo
Krema:
800 ml mlijeka
200 ml griza
6 kašikešećera
2 kašikekiselog vrhnja
120 g margarina ili maslaca
Šlag:
500 ml vrhnja za šlag
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.