Bolji od kupovnog: Napravite domaći jogurt sa samo dva sastojka

0
Radiosarajevo.ba
Bolji od kupovnog: Napravite domaći jogurt sa samo dva sastojka
Foto: Pexels / Napravite domaći jogurt

Svi posegnemo za flašom jogurta kada smo u marketu, ali metoda pravljenja domaćeg je jednostavna, brza i jeftina.

Za istu, nisu nam potrebne posebne kulture jogurta ili skupa oprema. 

Sve sastojke možete spremiti večeras, a već ujutro uživati u savršenom i kiselom ukusu mlijeka.

Ko je Rosita: Venecuelanska influenserka pod sankcijama SAD i Meksika zbog veza s kriminalnom bandom

Ko je Rosita: Venecuelanska influenserka pod sankcijama SAD i Meksika zbog veza s kriminalnom bandom

Punomasno mlijeko dat će najkremastiji i najgušći jogurt, ali možete koristiti i mlijeko sa manje masnoće ili biljno mlijeko. U slučaju biljnog mlijeka, morate koristiti biljni jogurt u zavisnosti koju vrstu ćete koristiti.

Jedna stvar je bitna - u kupovnom jogurtu morate provjeriti da li postoje žive i aktivne jogurtne kulture koje će pomoći pri kiseljenju mlijeka kući.

Ovaj tajni sastojak Turci stavljaju u smjesu za prženice:  Sočnije su, mekše i vazdušastije

Ovaj tajni sastojak Turci stavljaju u smjesu za prženice: Sočnije su, mekše i vazdušastije

Sastojci

  • dvije litre mlijeka
  • otprilike pola šolje jogurta

Priprema

1. Pripremite tešku posudu sa poklopcem u koju ćete moći presuti mlijeko.

2. Bitno je da ista stoji na toplom mjestu radi fermentacije. Idealna temperatura je 43 stepena Celzijevih stepeni.

3. Zagrijte mlijeko do temperature odmah ispod ključanja, oko 93 stepeni Celzijevih. Lagano miješajte mlijeko dok se zagrijava kako biste bili sigurni da dno ne zagori i da mlijeko ne prokipi.

4. Ostavite mlijeko da se hladi dok ne bude jedva toplo na dodir,.

5. U zdjelu stavite otprilike jednu šolju toplog mlijeka. Dodajte jogurt i mutite pjenjačom dok ne postane glatko i dok se jogurt ne otopi u mlijeku.

6. Lagano miješajući, sipajte razrijeđeni jogurt u toplo mlijeko. Ovo će inokulirati mlijeko kulturom jogurta.

7. Ostavite cijeli lonac u isključenu pećnicu - uključite svjetlo u pećnici ili umotajte lonac u krpe kako bi mlijeko ostalo toplo dok se steže najmanje 4 sata.

8. Ako na površini jogurta vidite vodenastu sirutku, možete je ocijediti ili je umiješati nazad u jogurt prije prebacivanja u posude.

9. Domaći jogurt možete čuvati do dvije sedmice u frižideru, piše Kitchn.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije