U toku čišćenje korita i obala Miljacke u sarajevskom naselju Bačići

Radiosarajevo.ba
U toku čišćenje korita i obala Miljacke u sarajevskom naselju Bačići
Foto: Općina Novi Grad / Čišćenje korita rijeke Miljacke u Bačićima

Nakon što je u prošloj godini očišćeno i uređeno 700 metara korita i obala Miljacke, od Tržnog centra Wisa do željeznog mosta u Bačićima, Općina Novi Grad Sarajevo i ove je godine nastavila realizaciju projekta značajnog za prevenciju nastanka poplava.

Radovi su počeli prije nekoliko dana, a bit će očišćeno još 150 metara riječnog korita i obala Miljacke nizvodno od pomenutog mosta, gdje je vodotok vrlo zapušten, a obale zarasle šibljem i zatrpane šutom i drugim otpadnim materijalom, navodi se na internet stranici Općine Novi Grad.

U ovom dijelu rijeke korito je suženo i značajno smanjen proticajni profil, stoga je neophodno uraditi njegovo pročišćavanje, ali i čišćenje obala rijeke.

Time će se vodotok vratiti u granice regulisanog korita i osigurati bolji protok vode, što će spriječiti izlijevanje rijeke iz korita, a samim tim i plavljenje okolnog područja.

Već je uklonjeno šiblje i drveće s desne strane obale rijeke, a u toku su iskopi, te uklanjanje i odvoz nanosa.

Prethodno je, ističe Zećo, iz riječnog korita ispod samog mosta uklonjeno nekoliko kamiona otpadnog materijala kojeg su nesavjesni građani odlagali, kao i nanosa. U narednim danima predstoji čišćenje lijeve obale korita, uklanjanje vrba, kao i čišćenje i produbljivanje riječnog korita.

Za navedene radove iz općinskog budžeta osigurano je 90.000 KM.

Općina Novi Grad Sarajevo u protekllim je godinama dosta radila na prevenciji nastanka poplava, što je doprinjelo značajnom smanjenju poplava na njenom području. U ovoj godini bit će nastavljeni radovi na regulaciji Lepeničkog potoka u Zabrđu, korita rijeke Dobrinje i Dubokog potoka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije