Fotografije prije i poslije: Gradski zidovi konačno bez grafita

Radiosarajevo.ba
Fotografije prije i poslije: Gradski zidovi konačno bez grafita
Foto: MUP KS / Drugi ciklus realizacije kampanje “Uklanjanje grafita – Zona bez grafita”

Drugi ciklus realizacije kampanje “Uklanjanje grafita – Zona bez grafita” započeo je 25. marta 2019.godine u ulici Branislava Đurđeva, prvoj od 33 prethodno odabrane lokacije u užem dijelu grada, sa koje su uklonjeni iscrtani grafiti.

Kao što je poznato, ovu kampanju Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo realizira u saradnji sa Gradskom upravom grada Sarajeva, Ambasadom SAD-a i ICITAP-om (Međunarodnim programom pomoći u kriminalističkoj obuci u BiH), sa osnovnim ciljem da se uklanjanjem grafita utiče na podizanje svijesti građana o štetnosti ove pojave, te ukaže na štetu koja se na ovaj način nanosi pravnim i fizičkim licima i ugrožava ukupni izgled o imidž grada.

Naravno, osim preventivno-edukativne dimenzije aktivnosti koje se provode na terenu, kampanja ima zadatak ukazati i na njenu represivnu dimenziju, odnosno činjenicu da će počiniocima prekršaja i krivičnih djela koja proizilaze iz nezakonitog crtanja grafita, biti izrečene zakonom predviđene kazne.

U nastavku donosimo set fotografija sa šest lokacija - Zemaljski muzej, Hastahana, Tehnička škola, Pravni fakultet – Obala Kulina bana, Hamdije Kreševljakovića, Reisa Džemaludina Čauševića, na kojima su radile ekipe angažovane u kampanji i to prije i poslije uklanjanja grafita, tako da su pravi razlozi, ali i rezultati pokretanja ove akcije vidljivi na prvi pogled.

"Istovremeno, koristimo priliku da pozovem građane da u slučajevima ispisivanja grafita pozovu policijske službenike, koji će poduzeti zakonom predviđene mjere", navode iz MUP-a KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije