Supružnici na porodičnom imanju u BiH uzgajaju aroniju i proizvode sokove

Radiosarajevo.ba
Supružnici na porodičnom imanju u BiH uzgajaju aroniju i proizvode sokove
Foto: Prnjavorski.net / Milenko i Stanislava Milivojac i njihova aronija

Milenko i Stanislava Milivojac iz Donjih Štrbaca kod Prnjavora uzgojem aronije bave se od 2012. godine, što ih svrstava među prve profesionalne uzgajivače ove ljekovite biljke na području opštine Prnjavor. Pored proizvoda od aronije, od nedavno vrše i preradu prirodnih voćnih sokova.

Domaćinstvo porodice Milivojac odličan je primjer da se radom i svakodnevnim zalaganjem dolazi do uspjeha. Supružnici Milenko i Stanislava sa velikim entuzijazmom proširuju svoj porodični posao, a ljubav prema uzgoju aronije i svega što je vezano za ovu djelatnost, prenijeli su i na svoju osmogodišnju kćerku Ninu, koja ih prati u stopu i uči od roditelja kako se na pošten način može pristojno živjeti, piše portal Prnjavorski.net.

Od aronije za sada imaju 23 proizvoda i to sokove, čajeve, likere, rakiju od aronije, sapune, džemove, kandiranu aroniju, aroniju u medu, i drugih proizvoda za koje postoji veliko interesovanje kupaca. Njihovi proizvodi su pronašli put u mnoge zemlje u okruženju, a kupci im se rado vraćaju.

Milenko kaže da su velika ulaganja u proizvodnju, te da uzgoj aronije zahtijeva mnogo odricanja, ali da zajedničkim snagama sa suprugom i kćerkom, postižu željene rezultate.

"Na području opštine Prnjavor ima samo nekoliko većih uzgajivača ove ljekovite biljke, a mi se već godinama profesionalno bavimo ovim poslom. Ove sezone očekujem dobar rod aronije, i berba bi mogla donijeti oko šest tona roda, s obzirom da je prošle godine zasad proširen na još jednu njivu", kaže Milenko.

Aronija je za sada najači antioksidant pronađen u nekoj biljci. Dobar je čistač krvi i jetre. Obnavlja matične ćelije, jača imuni sistem i u sebi ima cijelu abecedu vitamina i minerala.

Od prošle godine u domaćinstvu Milivojaca, gdje se svakodnevno vrijedno radi, vrši se i prerada i proizvodnja prirodnih pasterizovanih sokova od mrkve, cvekle, jabuke i drugog voća. Sokovi se mogu naći u prnjavorskim prodavnicama i kafićima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije