Bh. srednjoškolci odgovorili na izazov: Mnogi gradovi su čistiji zahvaljujući njima

Radiosarajevo.ba
Bh. srednjoškolci odgovorili na izazov: Mnogi gradovi su čistiji zahvaljujući njima
Foto: Mreža vijeća/ savjeta učenika / Srednjoškolci bili dio globalne akcije za čistiju planetu

Srednjoškolci iz Bosne i Hercegovine prethodni mjesec dana čistili su  različite gradske lokacije pretrpane smećem povezani u Mrežu  savjeta/ vijeća učenika Bosne i Hercegovine koja se uključila se u  svjetski izazov nazvan #trashtag challenge.

Srednjoškolci bili dio globalne akcije za čistiju planetu - undefined

Foto: Mreža vijeća/ savjeta učenika: Srednjoškolci bili dio globalne akcije za čistiju planetu

Trashtag challenge (izazov) je trend koji se širi internetom u cijelom  svijetu. Šta je inovativno i cool kada je u pitanju ovaj trend u  odnosu na brojne druge? Cilj ovog izazova je čista planeta, a u njega  se možete uključiti tako što odete na mjesto prekriveno smećem  fotografišete ga, a potom očistite mjesto od smeća te ga ponovo  fotografišete. Fotografije postavite na društvene mreže i izazovete  druge ljude da učine isto. Na ovaj način naše gradove, šume, korita  rijeka ali i planetu u određenoj mjeri činimo čišćima, poddsjetili su iz Mreže savjeta/ vijeća učenika Bosne i Hercegovine.

Srednjoškolci iz cijele Bosne i Hercegovine okupljeni u mreže vijeća i  savjeta učenika uključili su se u ovaj globalni izazov tako što su  čistili svoje gradove, korita rijeka, parkove i šume. Izazov je  započeo gradovima u Zeničko dobojskog kantona odakle su srednjoškolci  izazvali svoje kolege iz drugih gradova. Srednjoškolci su između ostalih očistili Prijedor, Tuzlu, Srbac,  Visoko, Višegrad, Mostar, Čajniče, Zenicu i druge gradove.

Srednjoškolci bili dio globalne akcije za čistiju planetu - undefined

Foto: Mreža vijeća/ savjeta učenika: Srednjoškolci bili dio globalne akcije za čistiju planetu

"Srednjoškoci zaštitu životne sredine smatraju veoma važnom te su se  rado priključili i podržali ovakvu vrstu aktivnosti. Ova aktivnost je  i te kako važna za sve mlade ljude u Bosni i Hercegovini, jer ih prije  svega podstiče na razmišljanje o razvijanju ekološke svijesti, ali i  ih i direktno uključuje u doprinos svojim lokalnim zajednicama, ali i  okolini u kojoj žive. U cilju zajedničke borbe za zaštitu životne  sredine, ali i podizanju svijesti o ekološkim problemima kako na  lokalnom, državnom nivou, tako i globalno, mladi iz svih dijelova  Bosne i Hercegovine zajedničkim snagama su pokušali biti primjer dobre  prakse i podstaći druge da učine isto", kazao je Eldin Ćurovac,  predsjednik Mreže vijeća učenika Federacije Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije