Mlade Sarajlije prate globalni trend: Na kafi dogovorili da očiste grad

S. H.
Mlade Sarajlije prate globalni trend: Na kafi dogovorili da očiste grad
Foto: Instagram / Mladi u akciji čišćenja

Na internetu se u martu pojavio novi izazov koji je poprimio globalne razmjere. Vrlo je jednostavan: očistite smeće u svojoj okolini.

Trashtag challenge - kako se izazov zove na engleskom ima pozitivne posljedice na društvo jer motivira ljude da učine konkretno djelo: da očiste okoliš u kojem žive.

Ljudi u cijelom svijetu su već prihvatili izazov. Očistili su zelene površine, parkove, plaže i slično. Nakon što to učine, objave fotografije ili videozapis na kojem je moguće vidjeti očišćeni prostor i pozovu druge ljude da to isto učine.

Izazovu se priključila i grupa mladih iz Sarajeva koji su do sada već imali nekoliko akcija.

"Jedan od razloga zasto smo započeli naše akcije jeste promjena bez koje se ne možemo nadati boljoj budućnosti", rekao je za Radiosarajevo.ba jedan od pokretača ove akcije Emir Sulejmanović.

"Naravno, kvalitetno druženje, dobro djelo pa čak i lično zadovoljstvo su važni faktori i motivacija za naše daljnje napore", rekao je Sulejmanović.

Inicijativa je nastala upravo na jednom druženju i izlasku gdje su odlučili da urade nešto korisno za naš okoliš u skladu sa već postojećim globalnim trendom.

"Na prvoj akciji čišćenja Alipašinog Mosta bilo nas je oko 10. Već na drugoj akciji koja se održala u A fazi na Alipašinom polju broj zainteresovanih je porastao na 22, što smatramo uspjehom", ispričao nam je Sulejmanović.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ᵀᴿᴬˢᴴᵀᴬᴳ ˢᴬᴿᴬᴶᴱᵛᴼ (@trashtagsarajevo) on

Trenutno nemaju podršku nadležnih ali se nadaju da ćemo daljnjim akcijama primiti pomoć.

"Interesovanje mladih za ovu akciju nas je pozitivno iznenadilo i odziv preko društvenih mreža je super. Dosta smo optimistični oko daljnjih čišćenja kojih će sigurno biti još veliki broj. Ove akcije su razvile mnoga nova prijateljstva i smatramo da je samo to dovoljno da nastavimo raditi punom parom ka urednijem Sarajevu", rekao je Emir Sulejmanović za Radiosarajevo.ba.

 
 
 
View this post on Instagram

Područje djelovanja Alipašino Polje. #trashtagsarajevo

A post shared by ᵀᴿᴬˢᴴᵀᴬᴳ ˢᴬᴿᴬᴶᴱᵛᴼ (@trashtagsarajevo) on

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije