BiH / Prikazao Hagadu, stećke, Povelju Kulina bana: Uspješna priča mladića iz Jablanice

11. 04. 2019. u 08:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Na UNESCO takmičenju na kojem je bilo prijavljeno 2.600 radova iz 68 zemalja, rad Jablaničanina Denisa Avdića je osvojio treće mjesto.

Mreža za izgradnju mira donijela je priču o UNESCO-vom izazovu, sudbini Hagade, našem pretku sa stećaka, Kulin banu i tinejdžeru koji je sve to spojio u jedno. U prvom trenutku, tema takmičenja je zvučala previše kompleksno, ali Denis je pomislio da se pred istim izazovom nalaze svi oni koji razmišljaju o takmičenju.

Organizatori takmičenja su željeli da vide što smatramo dragocjenim za buduće generacije. Denis je u nastavku zaključio da vrijedi pokušati, a onda se sjetio stećaka i našeg pretka koji uz podignutu desnu ruku poziva na mir i prijateljstvo.

Sjetio se i sudbine Hagade o kojoj je slušao i čitao u priči Miljenka Jergovića, u kojoj su ga, kako kaže, glavni likovi podsjećali na superheroje i zahvaljujući lukavstvu nadmudrili naciste, riskirajući pri tome vlastite živote.

denis-avdic_mrezazaizgradnjumira.jpg - undefinedFoto: Mreža za izgradnju mira / Fragmenti slike

Fragmenti slike počeli su se postupno slagati u mozaik u kojem se našla i Povelja Kulina bana, simbol bosanske državnosti, prsten srednjovjekovnih bosanskih vladara, spisi iz Gazihusrev-begove biblioteke, zlatni ljiljan i Stari most iznad kojeg se ponosno uzdižu srednjovjekovna bosanska utvrđenja.

Denis je sliku nazvao ”Priča o Bosni”, a u opisu slike, koji je trebao priložiti napisao je:

”Ovo je priča o mojoj zemlji, o hrabrosti, ponosu i prijateljstvu. Predstavio sam sarajevsku Hagadu, dragocjeni simbol tradicije, koja nam priča priču o hrabrim ljudima koji su odlučili da riziskiraju vlastite živote za vrijeme ratova u Bosni, da bi je spasili. Povelja Kulina bana je simbol bosanske državnosti iz 12. stoljeća.

Tragovi prošlosti uklesani u kamenu, stećci... govore nam o životu naših predaka s podignutom desnom rukom, simbolom prijateljstva. Stari most u Mostaru predstavlja simbol prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, povezujući ljude. Bosanski ljiljan, simbol srednjovjekovne Bosne, je simbol moje zemlje i danas, i simbol bosanske budućnosti.'

Tragovi prošlosti u mojoj zemlji uče ljude koji pripadaju svim religijama kako da žive zajedno i dijele isti prostor. Ponosan sam na našu tradiciju i sve dobre ljude koji vide svijet bez granica i nasilja, na našem putu prema boljoj budućnosti.”

denis-avdic1_mrezazaizgradnjumira.jpg - undefinedFoto: Mreža za izgradnju mira/ Denis je naslikao ono što smatra dragocjenim

Inače, takmičenje je organizirao UNESCO u suradnji s umjetničkom galerijom i muzejom Louis François.

Organizatori takmičenja ističu da je natjecanje jedan segment samog projekta, a podjednako je važno predstaviti tradicionalne vrijednosti zemalja, način na koji razmišljaju mladi ljudi, kao i promovirati internacionalnu saradnju.

Radovi finalista će biti izloženi u umjetničkoj galeriji Louis François i biti prezentirani na izložbama u Francuskoj i svijetu. Dodjela nagrada je planirana za 25. maj 2019. godine na internacionalnom događaju Graines d’artistes du monde entier®. 

Denis je rad pripremio na zimskom raspustu, improvizirajući prilikom izbora podloge, jer nije našao odgovarajuću, koristeći najtanji kist i lupu prilikom ispisivanja tekstova na hebrejskom, bosančici i arebici.

Ovo je još jedna u nizu pozitivnih priča koje su nam značajne, jer govore o zajedničkom životu na ovim prostorima koje već stoljećima dijelimo.

Priča o Denisu koji je među 6.000 radova osvojio prvo mjesto

Ovako je sve počelo: Denis Avdić je jedan tipičan trinaestogodišnjak koji balansira između školskih obaveza, karatea, muzičke škole i škole slikanja. No, i pored svih obaveza koje ima napisao je esej za konkurs u Japanu (The Goi Peace Foundation), podržan od strane UNESCO-a, The change I want to make.

NEMA KOMENTARA