Znate li šta za nagradu dobijaju pobjednici Eurosonga

4
Radiosarajevo.ba
Znate li šta za nagradu dobijaju pobjednici Eurosonga
Foto: EPA-EFE / Maneskin

Milioni ljudi širem svijeta u subotu su gledali finale Eurosonga, najvećeg muzičkog takmičenja na svijetu. Na Eurosongu je ove godine sudjelovalo 39 zemalja, a pobjedu je nakon 31 godine odnijela Italija.

U nedjelju su Maneskin i pjevača Damiana Davida guglale stotine hiljada ljudi, a mnoge od njih je zanimalo i koliko je novca dobila talijanska ekipa za pobjedu.

Nisu dobili ništa.

Kako stoji na službenim stranicama Eurovizije, pobjednik kući nosi "ikonski stakleni trofej u obliku mikrofona", a manje replike dobivaju autori pjesme. Država iz koje pobjednik dolazi dobiva čast organizirati sljedeći Eurosong. I to je to. Na Eurosongu ne postoji novčana nagrada.

Britanski Metro piše da je ideja Eurosonga da pobjednik zaradi novac slavom koju je stekao pobjedom. Primjer dobro unovčene eurovizijske pobjede su bendovi poput Abbe ili pjevačica Celine Dion koju je pobjeda na Eurosongu 1988. godine vinula u zvijezde.

Conchita je od države dobila 2.5 miliona eura, ja bombonijeru

Neke države svoje eurovizijske pobjednike dobro nagrade za međunarodni uspjeh i promociju. Tako je Ruslana nakon pobjede na Eurosongu dobila mjesto u tamošnjem parlamentu, a Conchita Wurst je od države dobila nagradu od 2.5 miliona eura nakon što je 2014. pobijedila.

To je tada komentirala Marija Šerifović, srbijanska pjevačica koja je na Eurosongu pobijedila 2007. godine. Kako tvrdi, od tadašnjeg je srpskog predsjednika Borisa Tadića dobila bombonijeru.

"Conchita je od svoje države dobila 2.5 miliona eura! Ja bombonijeru! Pa kako da se ne bacim s balkona na glavu?! Pu!" napisala je tada Šerifović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije