Životna priča Massima Savića: Jedan događaj promijenio je sve, saradnju s Tutićem "platio zdravljem"

0
Radiosarajevo.ba
Životna priča Massima Savića: Jedan događaj promijenio je sve, saradnju s Tutićem "platio zdravljem"
Tomislav Sporiš, Večernji list / Massimo

Pjevač Massimo Savić preminuo je u 61. godini života, a tužnu vijest su na društvenim mrežama objavile supruga Eni i kći Mirna. 

"Naš tata, suprug, ponos i ljubav, Massimo Savić, napustio nas je nakon kratke, ali herojske borbe. Iako je otišao s ovoga svijeta, u našim će dušama živjeti vječno; nasmijan, topao, snažan, pun ljubavi i satkan od umjetnosti. Zauvijek ćemo biti tvoje cure. Eni i Mirna", navodi se u njihovoj objavi.

Massimo je rođen 6. juna 1962. godine u u Puli. Djetinjstvo je proveo u Istri, a s 12 godina otišao je u Milano. Nakon toga, brodom iz Genove, s majkom je krenuo na putovanje do Australije. U Sydneyu je dvije i pol godine živio u elitnom dijelu grada, sa židovskom bogataškom porodicom Moss, gdje je njegova majka Elde radila kao voditeljica posluge, prenosi Index.

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Preminuo Massimo Savić

Preminuo Massimo Savić

U Sydneyu je Massimo krenuo u englesku školu Bellevue Hill, gdje je završio šesti razred, da bi se u sedmom osnovne vratio u Istru. Međutim, u Australiji je bio zaboravio hrvatski te ga je ponovo počeo učiti kad se vratio. Uz prijatelje iz Raše, s kojima se stalno družio, brzo se prilagodio, a u školi je bio odličan. Međutim, jedan nemili događaj mijenja Massimov život.

Zbog naginjanja lošem društvu i delinkventnom ponašanju, Massimo sudjeluje u relativno ozbiljnom prijestupu. Bio je na straži dok su njegovi prijatelji krali stvari iz jednog supermarketa, zbog čega mora redovno odlaziti kod socijalnog radnika Branimira koji mu je zapravo pomogao da se stabilizira i nađe novi život.

Sve manje izlazi u loše društvo. S majkom dogovara da će ona dići kredit, a on plaćati rate radeći preko učeničkog servisa. Tako je kupio električnu gitaru te je odmah je počeo svirati osam do deset sati na dan. Massimo 1979. godine dolazi u Zagreb, gdje upisuje treći razred srednje škole.

Po dolasku u Zagreb osniva Dorian Gray

Po dolasku u Zagreb s Brankom Terzićem, Vedranom Čupićem i Emilom Krnjićem osniva bend Dorian Gray, s kojim 1983. izdaje prvi album, Sjaj u tami, a dvije godine kasnije drugi, Za tvoje oči. Grupa se proslavila ponajviše zahvaljujući prepjevu grupe Walker Brothers, The Sun Ain't Gonna Shine Anymore, ali i po upečatljivom Massimovom glasu.

Massimo Savić: Pet bezvremenskih hitova koji će se uvijek rado slušati

Massimo Savić: Pet bezvremenskih hitova koji će se uvijek rado slušati

Članovi benda tih godina su eksperimentirali s drogom, a bend se raspao 1986. jer su članovi u Švedskoj potrošili dva i pol puta više dana snimanja od onoga što je Jugoton bio spreman platiti. Jugoton je tražio da ostatak potrošenih sati plate iz svoga džepa.

Menadžer Marijan Crnarić uspio je dogovoriti 42 koncerta po bivšoj Jugoslaviji, koje su članovi benda odradili samo za dnevnice. Ostatak zarade otišao je na pokrivanje duga Jugotonu, a bend se raspao zbog besparice i međusobnih optuživanja.

Nakon toga Massimo Savić započinje uspješnu samostalnu karijeru i objavljuje četiri albuma u saradnji sa Zrinkom Tutićem. Slijede zaokret u karijeri i art pop i rock projekti poput albuma na engleskom jeziku Elements ili pjevanja u grupi Metal Guru, uz istovremeno objavljivanje petog albuma u suradnji s Tutićem, Benzina iz 1995. godine, upravo u vrijeme vrhunca hrvatske dance glazbe.

Uzlazna putanja počela je 2002. godine

Tri godine kasnije je otkazao saradnju Zrinku Tutiću, a kasnije je rekao da je "zdravljem platio saradnju s njim". Pet godina poslije, Savić objavljuje album Massimo. Uzlazna putanja karijere počela je 2002., kad je potpisao ugovor s Aquarius Recordsom, koji mu izdaje album Vještina.

Okuplja prateći bend Alkemičare i kreće sa serijom koncerata. Nastaje album Vještina II, koji ga vraća u sam vrh hrvatske pop-rock muzike. Sredinom 2011. godine Massimo objavljuje veliki hit, Iz jednog pogleda, čiji je tekst i glazbu napisao Predrag Martinjak. Ovo je bila prva saradnja između Massima i Martinjaka, a proizvela je mnoštvo hitova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije