Halid Bešlić se oprostio od Massima Savića: "Dragi prijatelju, neka ti je laka crna zemlja"

4
Radiosarajevo.ba
Halid Bešlić se oprostio od Massima Savića: "Dragi prijatelju, neka ti je laka crna zemlja"
FOTO: Facebook / Halid Bešlić i Massimo Savić

Hrvatski pjevač Massimo Savić (60) preminuo je danas u Zagrebu nakon kratke bolesti.

Ova vijest je pogodila sve ljubitelje njegove muzike, ali i njegove kolege koji se od njega opraštaju na društvenim mrežama.

Jedan od njih je Halid Bešlić, legenda bh. narodne muzike.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Preminuo Massimo Savić

Preminuo Massimo Savić

"Dragi prijatelju neka ti je laka crna zemlja. Porodici iskreno saučešće", napisao je Halid kratko na Facebooku.

Massimo je rođen 6. juna 1962. godine u Puli, a srednju školu završio je u Zagrebu gdje je i započeo svoju glazbenu karijeru. Godine 1983., kao vođa legendarne new wave / synth-pop grupe Dorian Gray izdaje prvi album - Sjaj u tami, te dvije godine kasnije drugi album Za tvoje oči.

Grupa se proslavila ponajviše zahvaljujući fenomenalnom prepjevu grupe Walker Brothers The sun ain't gonna shine anymore, ali i upečatljivom glasu Massima Savića.

Bend se raspao 1986. zbog novčanih problema. Nakon razlaza grupe započinje uspješnu samostalnu karijeru i objavljuje četiri albuma u saradnji s Zrinkom Tutićem. Slijedi zaokret u karijeri i art pop i rock projekti poput albuma na engleskom jeziku Elements ili vokal u grupi Metal Guru, uz istovremeno objavljivanje petog albuma u suradnji s Tutićem - Benzina 1995. godine. Upravo u vrijeme zenita hrvatske "dance" glazbe otpjevao je jedan od najduhovitijih hitova Benzina, a da nije iznevjerio fanove, već je u isto vrijeme dobio i nove.

Nakon pet godina stanke, izvanredni pjevač koji je nebrojeno puta zadužio hrvatsku glazbenu scenu, objavljuje novi album jednostavna naslova Massimo, a potom su uslijedili hvaljeni albumi Vještina i Vještina 2 koji su Massima vratili u sam vrh hrvatske mainstream pop-rock muzike.

Nakon više nominacija, godine 2004. napokon dobiva diskografsku nagradu Porin u kategoriji najbolje muške vokalne izvedbe. Uspjeh je ponovio i sljedeće dvije godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Najnovije