Žene trijumfovale na Bosanskohercegovačkom filmskom festivalu u New Yorku

0
Radiosarajevo.ba
Žene trijumfovale na Bosanskohercegovačkom filmskom festivalu u New Yorku
foto: bhff / Dodjela nagrada na BHFF

U New Yorku je dodjelom nagrada za najbolja filmska ostvarenja završen Bosanskohercegovački filmski festivali (BHFF), a zanimljivo je da su sva priznanja otišla u ruke filmskih umjetnica. 

Dijelile su se nagrade, popularne Zlatne Jabuke, u kategorijama najbolji igrani film, najbolji dokumentarni film, najbolji kratki narativni film, najbolju glumu, te nagrada publike i posebno priznanje festivala. 

Zvanični žiri ovog festivala činili su renomirana filmska naučnica Meta Mazaj, festivalska producentica Vera Mijojlić i producent/režiser Joseph Pierson.

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Nagrada za najbolji igrani film dodijeljena je filmu Najsrećniji čovjek na svijetu, režiserke Teone Strugar Mitevske

Kako je rekao žiri u obrazloženju svoje odluke, radi se "lijepo koncipiranom i promišljeno režiranom filmu, sa snažnim i nadahnutim scenarijom, evokativnom kinematografijom i nevjerovatnim izvedbama."

Nagradu žirija za najbolji dokumentarni film BHFF-a 2023. otišla je u ruke režiserke Farah Hasanbegović i njenog ostvarenja Rebra

Žiri je u obrazloženju naveo kako je ovo film koji " vješto ilustrira kako animacijska forma može biti umjetnički upotrijebljena za prevođenje zdravstene situacije u snažno i lirsko kinematografsko djelo."

Također su dodali kako "smatraju da je ovaj film pravi dragulj kratke forme, spajajući dokumentarnu priču s crtanom animacijom za odličan učinak." 

Nagradu žirija za najbolji kratki narativni film dobio je Frida, djelo režiserke Aleksandre Odić

Žiri je rekao kako je film Frida "predivno osmišljena priča o ljubavi i gubitku, koju je savršeno minimalistički režirala Aleksandra Odić, talentovana rediteljka koja razumije jedinstvene zahtjeve kratkog filma i u potpunosti koristi njegove izazove i snage." 

Jelena Kordić Kuret dobila je nagradu žirija za najbolju glumu, za svoju ulogu Asje u filmu Najsrećniji čovjek na svijetu

Kako je žiri ovog festivala naveo: "Jelena Kordić Kuret portretira Asju na duboko teksturiran i slojevit način, naglašavajući izvanredan talenat.

Njena sposobnost da utjelovi Asjinu snagu i narušenost, tišinu i bijes, odlučnost i zbunjenost, fizičke i psihičke ožiljke, unutrašnje emocije i njihov vanjski izraz, zaista je impresivna i daje filmu snagu iz scene u scenu."

Jelena Kordić Kuret
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Jelena Kordić Kuret

Posebno priznanje žirija pripalo je Naša porodična bašta, filmu režiserke Smirne Kulenović

Žiri je odluku obrazložio: "Rovovi iskopani na sarajevskim brdima bili su prve linije odbrane opkoljenog grada tokom bosanskog rata.

U vrijeme novih ratova u svijetu, Naša porodična bašta nudi snažnu priču o dinamičnom, živom spomeniku hrabrim braniteljima Sarajeva i stotinama žena koje su se udružile kako bi obilježile mjesto sukoba i iznova ga koncipirale."

Smirna Kulenović u studiju Radija Sarajevo
FOTO: Radiosarajevo.ba: Smirna Kulenović u studiju Radija Sarajevo

Nagrada publike otišla je u ruke Aide Begić, za njen film Balada

Balada je film koji je Bosna i Hercegovina nominovala za Oscara, a radi se o priči Merjem-Meri (30), neambicioznoj domaćici i majci djevojčice Mile (8), koja se poslije deset godina bračnog života vraća u roditeljsku kuću.

Ubrzo nakon povratka, Meri shvaća da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, kao i u kompleksnim relacijama između ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije