Zaplešite uz novu instrumentalu Bojana Dizdarevića

Radiosarajevo.ba
Zaplešite uz novu instrumentalu Bojana Dizdarevića
Radiosarajevo.ba / Bojan Dizdarević

Sarajevski gitarista Bojan Dizdarević objavio je novu instrumentalnu kompoziciju Ania's Waltz.


Ovo je Dizdarevićeva druga kompozicija u manouche stilu poznatijem kao gypsy jazz ili hot club-style jazz. Kompozicija je rađena u valcer ritmu, koji se često koristi u gypsy jazz muzici. Valcer dolazi od njemačke riječi walzen, što znači kotrljati i okretati, a nastao je u alpskim regijama Austrije.

Neke od poznatijih kompozicija u gypsy jazz valcer stilu dolaze od začetnika manouchea Djanga Reinhardta, poput dobro poznate kompozicije Montagne Sainte-Genevieve, čiju varijantu možemo čuti pod nazivom "Bistro Fada" u filmu Midnight in Paris (2011).

Stil je populariziran u još jednom filmu Woody Allena - Sweet and Lowdown (1999), koji prati život fiktivnog jazz gitariste Emmeta Raya, a kojeg u filmu glumi Sean Penn.

Kompozicija je nastala u vlastitoj produkciji (eki music), a pored gitare, koju svira Dizdarević, snimljen je i konstrabas Zlatana Džanovića. Art cover pjesme je pripremio sarajevski slikar i pjesnik Mernes Zahirović.

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Bojan Dizdarević je prošle godine objavio pjesmu Absinthe, takoder radenu u gypsy jazz stilu.

Dizdarević je saradivao sa više muzičara iz regije i bio je član grupa Walter, Nermin Puškar Band, Divanhana, Lučka uprava, Maja Milinković, Sunday Stories, Sarajevo Big Band i The Moustaches.

Trenutno radi i svira sa jazz sastavom Fakin'Blues Tonight kojeg sačinjavaju saksofinist Martin Seusing, basist Zlatan Džanović i bubnjar Jan Delić, kao i autorskim punk-rock bendom PNA, s kojima priprema prvi album.

Svira jazz, blues, bossa novu, fado i flamenco, stilove u kojima dominira gitara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije