Zabilježite datum: Sting stiže u pulsku arenu

Radiosarajevo.ba
Zabilježite datum: Sting stiže u pulsku arenu
EPA / Sting
Bit će to koncert za pamćenje, u to možemo biti sigurni - popularni Britanac najavio je ponovni dolazak u našu regiju.

Nakon nedavne objave dugoočekivanog pop-rock albuma "57th & 9th", te rasprodanih koncerata u Sjevernoj Americi i Europi, svjetska muzička zvijezda Sting nakon punih 20 godina vraća se u pulsku Arenu.

 Tu će  26. jula održati koncert na kojemu će mu se pridružiti njegov dugogodišnji gitarist Dominic Miller.

 Kako se ističe u najavi, bit će to jedini koncert engleske zvijezde u regiji u sklopu turneje "57th & 9th", na kojoj promovira svoj dvanaesti solo album

"57th and 9th" prvi je Stingov pop-rock projekt u zadnjih deset godina, a izdavač je A&M/Interscope Records. Album je krenuo u prodaju 11. studenog 2016. a donosi deset pjesama koje predstavljaju Stingovu raznolikost u stilovima glazbe i pisanju tekstova, počevši od hrapavog prvog singla "I Can´t Stop Thinking About You", do snažnog i slikovitog stila Road Warrior u pjesmi "Petrol Head", te himničnog singla "50,000".

Album koji je producirao Martin Kierszenbaum, snimljen je za samo nekoliko tjedana sa Stingovim dugogodišnjim suradnicima Dominicom Millerom na gitari i Vinniem Colaiutaom na bubnjevima, ali i bubnjarom Joshom Freeseom (članom bedndova Nine Inch Nails, Guns 'n' Roses), gitaristom Lyleom Workmanom i pratećim vokalima iz benda The Lost Bandoleros iz San Antonia.

Na koncertu u Puli, Stingu će se pridružiti tročlani bend uključujući i njegovog dugogodišnjeg gitarista Dominica Millera, bubnjara Josha Freesea te gitarista Rufusa Millera.

Kompozitor, tekstopisac, glumac, autor i aktivist, Sting je rođen 1951. u Engleskoj, u Newcastleu. Osnovao je bend The Police, zajedno sa Stewartom Copelandom i Andyjem Summersom u Londonu, kamo se preselio 1977. Bend je izdao pet albuma te osvojio šest nagrada Grammy i dvije nagrade Brits, a 2003. je godine uvršten u The Rock and Roll Hall of Fame.

Kao jedan od najprepoznatljivijih solo muzičara, Sting je, uz spomenute, osvojio još deset nagrada Grammy, dvije nagrade Brits, nagradu Zlatni globus, tri nominacije za Oscara, nominaciju za nagradu Tony, nagradu stoljeća Billboard Magazina te nagradu za osobu godine MusiCares 2004. Uvršten je u Songwriters Hall of Fame; u decembru  2014. primio je priznanje Kennedy Center Honors, te je nedavno dobio priznanje The American Music Award of Merit.

Tokom cijele karijere, i kao član benda The Police i kao solo muzičar , prodao je više od 100 miliona albuma.

Stingova podrška mnogim humanitarnim organizacijama poput Rainforest Fund, Amnesty International i Live Aid zrcali njegovu strast za glazbom. Zajedno sa suprugom Trudie Styler 1989. je osnovao udrugu Rainforest Fund kako bi zaštitio prašume kao i domoroce koji tamo žive. Zajedno su održali 17 dobrotvornih koncerata kako bi prikupili sredstva i povećali svjesnost za ugrožene dijelove planete, a već je najavljen i sljedeći koncert, 14. decembra u newyorškom Carnegie Hallu. Od svojih početaka, Rainforest Fund proširio se na mrežu povezanih organizacija koje djeluju u više od 20 država na tri kontinenta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije