Za Nedom Arnerić uzdisala je Jugoslavija: Ovo su njene najveće uloge

Radiosarajevo.ba
Za Nedom Arnerić uzdisala je Jugoslavija: Ovo su njene najveće uloge
Screenshot / Iz filma "Shaft u Africi"

U 67. godini preminula je Neda Arnerić, u svom stanu u Beogradu.

Preminula glumica Neda Arnerić

Neda Arnerić bila je jedna od najvećih glumačkih zvijezda bivše Jugoslavije. Odigrala je više od 110 filmskih i televizijskih uloga te 40-ak kazališnih predstava.

Prvu ulogu ostvarila je u filmu San 1966. godine, sa samo 13 godina, i odmah je tad privukla pozornost bivše države. Već je sa 16 godina upisala Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, ali je nikad nije završila jer nije bilo dopušteno da studenti prve i druge godine glume u filmovima i predstavama, a Neda je već tad dobivala brojne ponude.

Sutjeska, Valter brani Sarajevo, Višnja na Tašmajdanu, Ispravi se, Delfina samo su neki od naslova u kojima je ostvarila zapažene uloge.

Sedamdesetih i osamdesetih godina za njom su uzdisali muškarci širom bivše Jugoslavije pa je stekla i titulu seks ikone.

Ostvarila je i međunarodnu karijeru pa 1973. godine s Richardom Roundtreeom glumi u filmu Shaft u Africi, filmu koji je bio odgovor na popularnijeg Jamesa Bonda.

1980. godine pojavljuje se u filmu Ko to tamo peva koji je lansira u sam vrh jugoslavenskih glumačkih zvijezda.

Nedavno se za Blic prisjetila te uloge.

"Svi su bili divni ljudi i glumci, ali ako moram izdvojiti nekoga, to je Bata Stojković koji me najviše namučio tokom snimanja. On je bio jedan baksuz, kojeg sam ja obožavala", rekla je tad i dodala da joj nedostaje ekipa sa snimanja.

U devedesetima je ostvarila zapaženu ulogu u TV seriji Policajac s Petlovog brda.

Glumica je pronađena u svom stanu na beogradskom Vračaru. Kako piše Telegraf, Nedu je za stolom u blagovaonici pronašao njen brat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije