In memoriam / Preminula glumica Neda Arnerić

10. 01. 2020. u 21:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 657

Slavna jugoslavenska glumica Neda Arnerić preminula je u Beogradu, u 67. godini.

Prema prvim informacijama, glumica je pronađena u svom stanu na beogradskom Vračaru.

Neda Arnerić rođena je 15. jula 1953. godine u Knjaževcu i imala je bogatu glumačku karijeru.

Snimila je više od 100 filmova, a odigrala četrdesetak uloga u pozorištu. Za svoj rad dobila je brojna priznanja i nagrade.

Neda Arnerić je bila je zapažena po brojnim ulogama. Njen film, San iz 1966. godine, napravio je od Nede prvu dečju filmsku zvijezdu Jugoslavije. Posebno se proslavila u kultnom filmu Ko to tamo peva gdje je tumačila ulogu mlade.

U karijeri dugoj pola vijeka, Neda je ostvarila značajne uloge u filmovima Višnja na Tašmajdanu, Užička republika, Sutjeska, Valter brani Sarajevo, Varljivo leto '68 i drugi.

Igrala je i u mnogobrojnim italijanskim filmovima. Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga vijeka, glumica je i devedesetih doživjela veliku slavu, zahvaljujući blokbasteru Tri karte za Holivud i televizijskoj seriji Policajac sa Petlovog brda.

Za ulogu Delfine, u filmu Ispravi se, Delfina reditelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine je dobila "Srebrnu arenu" na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu "Carica Teodora" na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.

Godine 1980. diplomirala je historiju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju "Atrijum" u Beogradu.

Dobitnica je "Zlatne arene" na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu Haloa –Praznik kurvi, reditelja Lordana Zafranovića. Dobila je i nagradu "Pavle Vuisić" za životno djelo.

KOMENTARI (2)