Volimo te, poručili su mnogi: John Lennon danas bi slavio 80. rođendan

0
Radiosarajevo.ba
Volimo te, poručili su mnogi: John Lennon danas bi slavio 80. rođendan

Brojne slavne ličnosti iz svih sfera života danas se sjećaju legendarnog Beatlesa, Johna Lennona

Jer, jedna od ikona dvadesetog vijeka danas bi, da je živ, slavio 80. rođendan.

John Lennon, kojeg su proglašavali velikim umjetnikom i pjevačem, rođen je 9. oktobra 1940. godine. Bio je vođa kreativnosti šezdesetih godina, a osim muzikom bavio se i političkim aktivizmom, glumom i pisanjem, kao i općenito razvojem rock muzike.

Slavnu historiju počet će 1957. godine, kada se upoznao Paula McCartneya, koji će Lennona dovesti u svoju grupu kao gitaristu u napraviti najslavniji sastav svih vremena. Njih dvojica su bili kreativna mašina Beatlesa, koja je samo za dvije godine napisala oko stotinu pjesama.

I upravo danas Paul McCartney je na društvenim mrežama uputio emotivnu poruku, iz fotografiju njih dvojice.

"Volim ovu sliku, podsjeća me na vezu između nas. Sretan 80-ti rođendan, John. Voli te Paul", napisao je McCartney.

U znak sjećanja na Lennona, danas je Univerzitet u Liverpoolu objavio video kako bi odali počast legendi. Poruku je posalo i čuveni Jurgen Klopp, šef stručnog štaba Liverpoola...

Poruku je poslala i njegova supruga Yoko Ono, koja je Lennonu, ali i njihovom sinu Seanu, rođenom na isti dan, na društvenim mrežama poželjela sretan rođendan. 

"Da, vi ste moji anđeli. Volim vas", napisala je.

Inače, sve do raspada Beatlesa 1970. godine Lennon će graditi slavnu karijeru, koju je okrunio ženidbom kontroverzne japanske umjetnice Yoko Ono, sa kojom je snimio album, učestvovao u protivratnim protestima i organizirao mirovne skupove.

Nakon raspada Beatlesa Lennon se sa suprugom seli u Sjedinjene Američke Države, što će se ispostaviti kao kobno, jer je 8. decembra 1980. godine Lennona u New Yorku ubio Mark David Chapman, čime je ugašen jedan od glavnih simbola šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Inače, Chapmanu je ove godine čak 11. put odbijen zahtjev za uvjetnim otpuštanjem iz zatvora.

On će ostati iza rešetaka još najmanje dvije godine, kada će opet imati pravo za traženje otpusta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije