Vokalni ansambl "Prijatelji" novom pjesmom počinje obilježavanje velikog jubileja

1
Radiosarajevo.ba
Vokalni ansambl "Prijatelji" novom pjesmom počinje obilježavanje velikog jubileja
Facebook / Voklani ansambl Prijatelji

Pjesma "Prijatelji stari" dolazi pred decembarski koncert u Narodnom pozorištu Sarajevo i obilježavanje 65 godina od nastanka ansambla "Prijatelji".


Muški vokalni ansambl „Prijatelji“ oformljen je 1957. godine u Sarajevu, u Omladinskom kulturno-umjetničkom društvu „Miljenko Cvitković“. Ansambl je okupio Radmilo Bato Zurovac i do prelaska u AKCUS „Seljo“ djelovali su pod imenom „Oktet Bate Zurovca“. U „Selji“ su djelovali kao jedna od sekcija društva. Na Festival dalmatinskih klapskih pjesama u Omišu ovaj ansambl je otišao sa imenom „Prijatelji mora“ i dobili su Drugu nagradu publike za pjesmu „Cvit prid portom“.

Početkom 70-ih godina „Prijatelji“ proširuju repartoar, ali i članstvo. Ansambl „Prijatelji“ snimio je deset singlova i dvije longplay ploče, četiri audio kasete i sedam CD-ova. Arhivskih snimaka za Radio Sarajevo ima preko 80, a ansambl je bio i čest gost u velikom broju TV emisija.

Zadnjih dvadeset pet godina ansambl vodi Mario Katavić, a trenutno članovi ansambla su: Goran Gelineo, Edin Bijedić, Bruno Papišta, Dražen Čorić, Mario Katavić, Zvjezdan Živković, Miroslav Stojčić, Emir Softić, Nihad Hodžić i Almir Domanagić.

Koncert i obilježavanje 65 godina kontinuiranog djelovanja "Prijatelja" desiće se u Narodnom pozorištu Sarajevo 19. decembra 2022. godine, sa brojnim gostima i prijateljima.

Nova pjesma „Prijatelji stari“ je autorska pjesma Edina Bijedića, u muzičkoj produkciji Alena Lemeševića, a snimana je u studiju "Luna". Producent je AKCUS Seljo.

Prva televizijska emisija snimljena je na Vrelu Bosne, 1965.godine. Učestvovali su i u show programima i u dvije dječije serije („Klackalica“ i „Kaži,Kaži“) koje su imale ukupno četrdeset i pet epizoda. Svoju prvu gramofonsku ploču snimili su u „Jugotonu“.
U Kamernom teatru 55 obilježili su 15 godina svog postojanja velikim koncertom. Gost im je bio i pjesnik Izet Kiko Sarajlić, Arsen Dedić, orkestar Rate Petkovića...
Trideset godina obilježili su u Domu mladih, a poseban gost im je bio karikaturista Adi Mulabegović. U Bosanskom kulturnom centru „Prijatelji“ su obilježili 40 godina rada, a na koncertu su učestvovali i Miki Trifunov, Emina Muftić i Zoran Bećić.

Ansambl „Prijatelji“ tri puta su pjevali Drugu Titu. Prvi put 1979.godine, a i njima je pjevao Tito.

U ratnom periodu (1992-1995), osim na koncertima, najčešće u humanitarne svrhe, ali i za dušu prijatelja. „Prijatelji“ su bili i dio kultne predstave Kamernog teatra 55 „Ljubovnici“, koju je režirala Kaća Dorić. Za svo ovo vrijeme, kroz ansambl je prošlo preko četrdeset članova. Vokalni ansambl „Prijatelji“ obilježio je 55 godina postojanja koncertom u Narodnom pozorištu Sarajevo, a u okviru obilježavanja jubileja „60 godina vokalnog ansambla Prijatelji“ u Narodnom pozorištu Sarajevo je 2. novembra održan gala-koncert.

„Prijatelji“ su na neki način zaštitni znak grada Sarajeva i Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu „Seljo“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije