Valar morghulis: Na današnji dan prije 12 godina svijet je zaigrao Igru prijestolja

0
Radiosarajevo.ba
Valar morghulis: Na današnji dan prije 12 godina svijet je zaigrao Igru prijestolja
Foto: HBO / Ned Stark - tako je sve počelo...

Trojica muškaraca potpuno obučenih u crno mirno sjede na konjima, čekajući da se ogromna rešetka ispred njih podigne i otvori im put u nepoznato, zemlju vječnog snijega i leda.

Dok snježne pahulje polako padaju, a baklje u njihovim rukama nemirno igraju na vjetru, oni u tišini gledaju u tamni tunel ispod ledenog Zida.

Njihov posao, kasnije ćemo to saznati, jeste da čuvaju 200 metara visok i oko 500 kilometara dugačak Zid, koji Sedam kraljevstva Vesterosa brani od Divljaka.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Međutim, sada kreću na opasan zadatak - idu u izvidnicu s one strane zida.

Ta tri pripadnika Noćne straže, bratstva koje čuva zid, prvi su prizor serije Igra prijestolja koji je svijet vidio, i to na današnji dan, 17. aprila 2011. godine, kada je prva epizoda emitovana na TV mreži HBO.

Igra prijestolja (eng. Game of Thrones) američka je fantastična dramska televizijska serija autora Davida Benioffa i D. B. Weissa. Radi se o adaptaciji književnog serijala Pjesma leda i vatre (objavljeno je pet romana) autora Georgea R. R. Martina, čiji se prvi dio zove Igra prijestolja.

Radnjom smještena na izmišljene kontinente Westerosa i Essosa, Igra prijestolja uz pozamašnu glumačku postavu prati nekoliko zapleta od kojih se tri priče smatraju glavnim. Prva se fokusira na Željezno prijestolje Sedam kraljevina Westerosa i prati isprepletenu mrežu savezništava i suparništava plemenitih obitelji (kuća) koje se bore kako bi zasjele na prijestolje ili kako bi osigurale vlastitu nezavisnost od istoga. Centar druge priče fokusiran je na posljednjeg potomka velike dinastije, prognanog (izbjeglog pred ubicama) u djetinjstvu koji se sada skriva i nastoji svojoj dinastiji vratiti prijestolje. Dugogodišnje bratstvo kojem je povjerena odbrana prijestolja protiv drevnog neprijatelja i legendarnih stvorenja koja žive daleko na sjeveru te nadolazeća zima koja prijeti svim stanovnicima oba kontinenta glavna su okosnica treće priče serije. Kroz "moralno otuđene" likove, serija se bavi pitanjima hijerarhije, religije, odanosti, korupcije, građanskog rata, zločina i kazne.

Igra prijestolja postala je najgledaniji televizijski program HBO-a u historiji ove mreže, a privukla je široku i iznimno aktivnu bazu obožavatelja diljem svijeta. Također je pobrala hvalospjeve TV kritičara, posebno zbog odličnih glumačkih izvedbi, kompleksnih likova, priče, grandioznosti i produkcije premda je učestala upotreba golotinje i nasilja (pogotovo seksualnog nasilja) bila kritizirana. Do danas je Igra prijestolja osvojila rekordnih 38 prestižnih nagrada Emmy, uključujući i nagradu za najbolju seriju dvije godine za redom - 2015. i 2016. godine.

Jednu stvar im fanovi nisu oprostili - to je očajna posljednja sezona i samo finale, koje na IMDb ima ocjenu 4.0. Tu su epizodu kritičari opisali kao "tonski čudnu, logički pogrešnu i emocionalno tanku" te da je ličila na "dramu koja je pretvorena u sitcom".

Ipak, serija je ovo koja je "promijenila igru" ​​za velike TV projekte iz svijeta fantastike. Kako bismo proslavili objavljivanje prve epizode, osvrnimo se na pet najboljih stvari koje su proizašle iz GoT svijeta.

Pedro Pascal

Pedro Pascal je čini se ovih dana najpopularnije ime u Hollywoodu. Ali to nije uvijek bilo tako. Ovaj 48-godišnji čileansko-američki glumac pojavio se u velikom broju TV emisija i filmova, no prije Igre prijestolja svijet ga nije primjećivao.

Ulogom Oberyna Martella u četvrtoj sezoni serije, njegov debi u Westerosu 2014. promijenio je tok njegove karijere. Šarmantni i smrtonosni borac Oberyn odmah je postao miljenik obožavatelja, posebno zbog svoje hrabre odbrane časti svoje obitelji.

Kad se Oberyn suočio s Planinom u borbi u ime Tyriona Lannistera, svima su oči bile prikovane za ekran. Rezultat možda nije bio toliko sretan za Oberynove fanove, ali je zapečatio Pascalov status prisutnosti na TV ekranu. Od tada je dobivao glavne uloge u serijama kao što su Narcos, The Mandalorian i The Last of Us.

Event televizija

GoT je bila prva serija koja je pokazala da možete proizvesti TV seriju s pravim kinematografskim opsegom, ocijenio je svojevremeno The New York Times: "Da možete razmišljati šire - i u smislu karaktera i drame i specijalnih efekata. Da će uspjeti, da će se snimanje i trošenje pravog novca na sadržaj isplatiti."

Čak i danas, četiri godine nakon emitiranja posljednje sezone, mnogi producenti priznaju kako pokušavaju pronaći priču koja će biti približno uspješna kao Igra prijestolja.

Užasna vjenčanja

Katastrofalna vjenčanja nigdje nisu bila gora (ili bolja) nego u Igri prijestolja. Ljubičasto vjenčanje u četvrtoj sezoni dalo je publici dugo očekivanu (psihičku) nadoknadu za vječni teror kralja Joffreya, ali Crveno vjenčanje iz treće sezone 'razorilo' je obožavatelje.

Iznenadni napad u kojem su ubijeni gotovo svi članove obitelji Stark u nekoliko minuta učinio je to da je izraz "crveno vjenčanje" sada zapravo opšteprihvaćena skraćenica za šokantne TV trenutke.

Kuća zmaja (House of the Dragon)

Nije radikalno reći da Igra prijestolja nije imala najbolji kraj. Kad je showrunnerima Davidu Benioffu i DB Weissu ponestalo originalnog Martinovog materijala za posljednje dvije serije, njihove improvizacije gledatelji nisu hvalili.

No, priču sada pokušavaju 'iskupiti' spin-off serijom imena Kuća zmaja (House of the Dragon), koja, barem nakon prve sezone, djeluje obećavajuće. Objavljen gotovo u isto vrijeme kad i TV serija iz univerzuma Gospodara prstena (Prstenovi moći) na Amazon Primeu, povratak u Westeros "pomeo je", i ocjenama i gledanošću, (skuplju) seriju nastalu prema Tolkeinovim stihovima. Fanovi Kuće zmaja raduju se jer je druga sezona u produkciji.

Peter Dinklage

No, najbolja stvar koja je izašla iz Igre prijestolja mora biti to što je serija pružila ulogu prikladnu za zvijezdu nivoa Petera Dinklagea. Američki glumac bio je član prve glumačke postave u seriji i rutinski je, svake sezone, nadmašivao sve ostale članove zvjezdane postave.

Rođen s patuljastim rastom, Dinklage se borio s filmskim i TV producentima koji su isključivo htjeli prikazati ljude na temelju stereotipa patuljastog rasta. S likom iz Igre prijestolja Tyrionom Lannisterom, Dinklage je imao lik koji je odgovarao njegovim zahtjevima:

"Bez brade, bez šiljastih cipela, romantično, pravo ljudsko biće. Tyrion je sve o čemu bi jedan glumac sanjao. Inteligentan, ratoboran i ludi pijanac."

Dinklage je četiri puta osvojio Emmyja za najboljeg glumca u dramskoj seriji za ulogu Tyriona, a fanovima ostao omiljeni lik iz kultne serije.

George R.R. Martin otkrio detalje o nadolazećem spin-offu

Autor Igre prijestolja George R.R. Martin je otkrio neke nove pojedinosti o HBO Maxovom nadolazećem spin-offu serije o Westerosu.

Nova serija, koja ima radni naslov Vitez sedam kraljevstava: Vitez živice ( A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight), najavljena je kad je Warner Bros Discovery otkrio svoju novu Max streaming uslugu. Priča će pratiti avanture viteza, poznatog kao Dunk, i njegovog štitonoše, poznatog kao Egg – Martin kaže da se imena glavnih likova, Dunk i Egg, nikad neće pojaviti u naslovu jer bi to zvučalo "kao sitcom".

"HBO nam je dao zeleno svjetlo za snimanje cijele sezone (ne samo pilota), najvjerojatnije od šest epizoda... iako to nije uklesano u kamen i tek će kasnije biti u procesu", napisao je Martin u svom najnovijem postu na blogu.

"Do danas sam napisao i objavio tri novele o Dunk & Egg... Naša premijerna sezona bit će adaptacija prve od tri objavljene novele, The Hedge Knight, što je priča o tome kako su Dunk i Egg upoznali tokom turnira u Ashford Meadowu. Pilot scenarij je već napisan i mislim da je sjajan."

Ira Parker, koja je napisala čestvrtu epizodu Kuće zmaja, piše scenarij. "Još nije određen datum za premijeru serije, pa čak ni za početak snimanja... ali pisanje je uveliko u toku."

Fanovi i dalje čekaju da Martin napiše još jednu knjigu Vatra i krv (poznatu i kao izvorni materijal za Kuću zmaja) i još dva romana Pjesme leda i vatre.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije