Uvedene dvije velike promjene na Eurosongu!

0
Radiosarajevo.ba
Uvedene dvije velike promjene na Eurosongu!
Foto: Oficijelni vizual / Velike promjene na Eurosongu u Švedskoj

Svih 37 zemalja sudionica odabralo je ovih dana svoje predstavnike za Eurosong u Švedskoj, a osim što je sada napokon poznata cijela lista izvođača, od ove godine se uvode i neke nove stvari.

Radi se o promjenama u polufinalnim večerima, a koje se odnose na zemlju domaćina, kao i na grupe 'Big 5' (Velikih 5) - Francusku, Njemačku, Italiju, Španiju i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Naime, prvi put će zemlje iz te grupe, kao i zemlja domaćin, nastupiti u polufinalnim večerima, što do sada nisu radili. Prethodnih godina nisu nastupali, već bi se u polufinalnim večerima pustio samo kratki isječak s proba predstavnika tih zemalja.

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

"Ovo daje šansu državama iz 'Big 5', kao i domaćinu, pravednije takmičenje u finalu, s obzirom na to da sada imaju priliku i prije finala nastupiti na eurovizijskoj pozornici", objasnila je producentica Eurovision Song Contesta Ebba Adielsson. "Ujedno je to dobra stvar i za publiku te za gledatelje jer mogu vidjeti sve numere koje se natječu ove godine prije samog finala."

Kako navodi eurovision.tv, u prvom će polufinalu tako nastupiti Njemačka, Švedska i Velika Britanija, a u drugom Francuska, Italija i Španjolska.

Osim polufinala, mijenjaju se određene stvari i kod glasanja u finalu koje će trajati duže nego inače. Ono će će se otvoriti 11. maja, i to tik prije nego krene prva finalna izvedba. Gledatelji će moći dati svoj glas čim završi izvedba njihovog favorita. Drugačije je to od dosadašnje prakse kada se moglo glasati tek nakon što su sve pjesme izvedene.

"Želimo omogućiti gledateljima da se uključe odmah od početka. Ako vidite nešto što vam se sviđa, trebali biste moći odmah glasati. Naravno, možete čekati i kraj pa odlučiti", rekla je Adielsson.

Glasanje je drugačije i za fanove Eurosonga, a koji ne dolaze iz država koje se natječu. Oni će imati gotovo 24 sata da glasaju za svoje favorite. Kako navode iz eurovision.tv, online glasanje će za njih započeti čim završi druga generalna proba za svaku polufinalnu i finalnu večer, što će biti večer prije. Nakon toga, mogu glasati dok ne počne emisija uživo.

Adielsson je objasnila kako su time htjeli obožavateljima diljem svijeta dati bolju šansu da utječu na krajnji rezultat.

"Sada ne moraju namještati budilicu i buditi se usred noći da glasaju", rekla je, pišu 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije