Izrael pristao da revidira tekstove potencijalnih pjesama za Eurosong

1
Radiosarajevo.ba
Izrael pristao da revidira tekstove potencijalnih pjesama za Eurosong
Foto: The Times of Israel / Eden Golan

Izrael je pristao da revidira tekstove potencijalnih pjesama za Pjesmu Eurovizije nakon što su organizatori takmičenja osporili stihove koji se odnose na napad Hamasa 7. oktobra, saopćila je izraelska nacionalna televizija Kan.

Prvoplasiranu baladu Oktobarska kiša otpjevala je solistkinja Eden Golan, prenio je Reuters.

U stihovima koji su procurili u medije, a koje je kasnije potvrdio Kan, pojavljuju se redovi kao što su "Nema više vazduha za disanje" i "Svi su bili dobra djeca, svako od njih".

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Kan je naveo da je zatražio od autora pjesama Oktobarske kiše i drugoplasiranog finaliste Dance Forever da revidiraju tekstove, a pritom očuvaju umjetničku slobodu.

Zatim će zvanično izabrati pjesmu koju će poslati Eurovizijskom komitetu.

Izraelska televizija je saopćila da je pristala da izvrši promjene na zahtjev predsjednika Izraela, Isaaca Herzoga.

"Predsjednik je posebno naglasio da u ovom trenutku, kada oni koji nas mrze na svaki način nastoje da gurnu u stranu i bojkotuju državu Izrael, Izrael mora da zvuči ponosno i bude uzdignute glave i da podigne svoju zastavu na svakom svjetskom forumu, posebno ove godine", saopćio je Kan.

Eurovizija, koja će se ove godine održati od 7. do 11. maja u švedskom gradu Malmeu, smatra se događajem koji nema veze s politikom i može da diskvalifikuje takmičare za koje se smatra da su prekršili to pravilo, navela je agencija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije