Umrla Venetia Stevenson, "najfotogeničnija djevojka na svijetu"

0
Radiosarajevo.ba
Umrla Venetia Stevenson, "najfotogeničnija djevojka na svijetu"
FOTO: Twitter / Venetia Stevenson

Američka glumica i manekenka, svojevremeno nazvana "najfotogeničnijom djevojkom na svijetu", Venetia Stevenson umrla je u 84. godini.

Venetia Stevenson, koja je poticala iz ugledne hollywoodske porodice, preminula je preksinoć u domu za starije u Atlanti nakon duge borbe s Parkinsonovom bolešću, prenosi Hollywood reporter.

Rođena je u Londonu 10. marta 1938. godine. Ali, dok je bila mlada Venetijin otac, engleski scenarist i redatelj Robert Stevenson se na poziv čuvenog producenta Davida Selznicka seli u Hollywood. I Stevenson gradi uspješnu karijeru u američkoj "tvornici snova", a ostao je upamćen kao redatelj čuvenog filma "Marry Poppins", zbog kojeg je bio nominiran i za Oskara.

Emir Hajdarović: 'Ko zaboravi svoju historiju rizikuje i svoju budućnost'

Emir Hajdarović: 'Ko zaboravi svoju historiju rizikuje i svoju budućnost'

Kada je bila tinejdžerka, od svega 14 godina Venetiju Stevenson je na plaži u Malibuu primjetio fotograf Peter Gauland, poznat po pin-up fotkama. I ubrzo je Stevensova krasila naslovnice mnogih časopisa.

Kada joj je bilo samo 17 godina magazin "Popular Photography" proglasio ju je "najfotogeničnijom djevojkom na svijetu", što ju je pratilo čitav život.

"Počeli su mi prilaziti ljudi na ulici i tražiti autograme. Upitala bi ih: "Šta će vam, nisam ništa uradila?"" – prisjećala se u jednom intervjuu prije nekoliko godina.

Nije prošlo dugo vremena i počeli su stizati i pozivi filmskih studija. I 1956. godine potpisala je ugovor sa studijem RKO Radio Pictures. Ostaje upamćena po ulogama u filmovima "Otok izgubljenih žena", "Darby’s Rangers" i "Horor hotel", prenosi Nova.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije