U 94. godini života umrla Lys Assia, pobjednica prvog Eurosonga

Radiosarajevo.ba
U 94. godini života umrla Lys Assia, pobjednica prvog Eurosonga
Foto: EPA / Lys Assia
Švicarska pjevačica Lys Assia koja je pobijedila na prvom takmičenju za Eurosong s pjesmom Refrain 1956. godine preminula je u 94. godini života.

Lys Assia iz Švicarske pobijedila je na prvom takmičenju Eurosonga pred svojom domaćom publikom 1956. godine. Umrla je jučer u 94. godini života u bolnici u Zurichu.

Organizatori takmičenja izrazili su sućut Assijinom porodici i prijateljima i istaknuli kako će joj odati počast i zahvaliti se za njen doprinos Eurosongu.

Assia je rođena 1924. godine, a karijeru je počela kao plesačica, prije nego što se proslavila na prvom Eurosongu. Švicarsku je na takmičenju za najbolju pjesmu Europe predstavljala i 1958. godine, kada je završila kao druga.

Počasni gost bila je 1985. godine, a 2005. je pjevala na 50. godišnjici Eurosonga. Sa 87 godina željela je ponovo predstavljati Švicarsku, ali njen pokušaj 2012. godine bio je neuspješan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije