U omotu stare ploče pronašao Lennonovo pismo vrijedno 60.000 funti

Fena
U omotu stare ploče pronašao Lennonovo pismo vrijedno 60.000 funti
/ Foto: wiki
Pismo koje je John Lennon 1969. uputio britanskoj kraljici s objašnjenjem zbog čega joj vraća titulu viteza pronađeno je skriveno u omotu stare ploče na jednome tavanu.

Anonimni vlasnik pisma u srijedu ga je odnio na procjenu u izložbenu galeriju 'The Beatles Story' u Liverpoolu gdje su mu stručnjaci kazali da danas vrijedi oko 60.000 funti. 

Jedan od stručnjaka vjeruje da je riječ o skici originalnog pisma koje je Lennon poslao Kraljici 1969. godine, a čuva se u britanskom Kraljevskom arhivu. 

Titulu je vratio uz popratni tekst u kojemu stoji:

"Vaše kraljevsko visočanstvo, vraćam ovo u znak protesta jer je Britanija bila uključena u rat između Nigerije i Biafre i jer je podupirala Ameriku u Vijetnamu. S ljubavlju, John Lennon of Bag", napisao je kraljici, misleći pritom na svoj pokret 'bagism' koji je osnovao s Yoko Ono kao dio mirovne kampanje u kasnim šezdesetima. 

Lennon je, zajedno s ostalim članovima Beatlesa, najprije prihvatio plemićku titulu koju im je kraljica dodijelila 1965. godine, no vratio je četiri godine kasnije. 

Vlasnik je skicu pisma pronašao slučajno na svojem tavanu u omotu jedne od starih ploča koju je kupio na 'buvljaku' prije dvadesetak godina. Stručnjak za glazbenu memorabiliju Darren Julien odmah je procijenio da je riječ o vrlo vrijednome dokumentu. 

"Moje je mišljenje da ovaj primjerak Lennon nije nikad poslao jer je pismo umrljano tintom, a ako pišete kraljici, želite da vam pismo izgleda savršeno", objasnio je Julien te podsjetio da je "druga verzija pisma završila u kraljevskom arhivu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije