U Mostaru snimljena nova europska "himna"

Radiosarajevo.ba
U Mostaru snimljena nova europska "himna"
U Mostaru je snimljena pjesma "The Europe Song", a komponovao ju je Richard Medic, Australijanac s bh. korijenima.

Ono što je zanimljivo je da se u pjesmi koristi12 izmišljenih riječi koje je izgovorila njegova dvogodišnja kćerka, rođena u Briselu gdje Medic danas živi i radi.

Pjesma je, kako objašnjava Medic, nastala još 1992. godine u Melbourneu, a sjetio je se kada je Evropska komisija od njega zatražila da ispriča priču o temi "Novi evropski narativi".

Pjesmu simbolizira broj 12, pa se tako u video spotu pojavljuje 12 zvijezda, 12 djece koji pjevaju, a posljednjih 12 nota muzike je iz Beethovenove "Ode radosti", himne Evropske unije. Naravno, na zastavi Evropske unije nalazi se 12 zvjezdica.

Pjesma je snimljena u Mostaru, u  studiju Baraka na čijem je čelu Atila Aksoj iz Zostera. Inače, jedan od pjevača je Mario Knezović.

Spot je snimljen u Barceloni, Briselu i Varšavi.

Pjesma je njegov dar Evropskoj uniji te se može slobodno mijenjati, a nazivaju je još i novom nezvaničnom "himnom" Evrope, s obzirom da se može pjevati na svim jezicima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije