Preminuo frontmen grupe Raspberries, autor pjesme 'All by Myself'

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo frontmen grupe Raspberries, autor pjesme 'All by Myself'
Foto: Prtscr / Youtube / Eric Carmen

Eric Carmen, član američke pop rock grupe Raspberries iz Clevelanda, preminuo je u 75. godini života.

Najpoznatiji po pjesmama Hungry Eyes i All by Myself iz svoje solo faze, Carmen se ženio tri puta, a vijest o njegovoj smrti potvrdila je njegova udovica Amy, kojom se oženio 2016. godine.

"S velikom tugom dijelimo bolnu vijest da je umro Eric Carmen. Naš dragi, topli i talentirani Eric preminuo je u snu, tokom vikenda", izjavila je Amy te dodala da je saznanje da je njegova muzika dotaknula mnoge te da će biti njegova trajna ostavština Ericu bilo izvor velike radosti.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Uzrok njegove smrti trenutno nije poznat, piše Daily Mail. Osim klavira, koji je bio dio njegovog formalnog obrazovanja, rocker je kao tinejdžer, uz pomoć Beatlesovih akorda, sam naučio svirati gitaru.

Bend Raspberries osnovan je 1970. godine te je inspiraciju crpio iz bendova kao što su The Beatles, The Who, The Hollies, Small Faces.

Neke od njihovih najpoznatijih pjesama su Let‘s Pretend, I Wanna Be with You, Tonight te Overnight Sensation.

Ipak, njegove najprepoznatljivije pjesme vjerojatno su All by Myself iz 1975. i Hungry Eyes iz 1987.

Prva "power balada" veliku je popularnost doživjela i zbog verzije kanadske muzičke zvijezde Celine Dion iz 1996. godine. Dion je pjesmu snimila za Falling into You, svoj četvrti studijski album na engleskom jeziku. Pjesmu je producirao slavni David Foster, koji je tokom karijere sarađivao s nekim od najvećih muzičkih imena poput Andree Bocellija i Barbre Streisand.

Pjesma Hunger Eyes je pak poznata kao jedna od pjesama koje se pojavljuju u plesnom klasiku Prljavi ples s Jennifer Grey i Patrickom Swayzejem u glavnim ulogama, piše Jutarnji.

Vijest o njegovoj smrti komentirao je i frontmen grupe Kiss Paul Stanley.

"Iako ga mnogi znaju kao autora radio hitova poput All By Myself i drugih, Eric je u biti bio pravi rocker. Njegov je glas imao elemente McCartneyja i Stevea Marriotta. Grupa Raspberries je znala nastupati s nama. Uživo su odlično svirali, a volio sam i njihove albume", komentirao je Stanley na društvenim mrežama.

Povodom njegove smrti oglasili su se i glumac i pjevač Michael Des Barres, pjevač John Eddit i drugi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije