Bivši član Daft Punka skinuo kacigu: Otkrio sebe i pustio potpuno drugačiju muziku

2
Radiosarajevo.ba
Bivši član Daft Punka skinuo kacigu: Otkrio sebe i pustio potpuno drugačiju muziku
Foto: Elle / Thomas Bangalter - bivši član Daft Punk

Thomas Bangalter iz Daft Punka konačno je skinuo kacigu kako bi otkrio sebe dok se sprema da objavi potpuno drugačiju muziku nego što je to ikada radio ranije.

Bangalter, koji čini polovinu slavnog muzičkog dueta, potpuno se iznova osmišljava nakon skoro tri decenije kao jedna od ikona elektronske muzike, piše Unilad.

Čini se da francuski umjetnik povlači svoju kultnu kacigu dok se priprema za izdavanje svog najnovijeg muzičkog projekta, Mythologies.

Pogledajte kako igrači Željezničara slave 1. maj: Zajedničko druženje i nezaobilazan roštilj

Pogledajte kako igrači Željezničara slave 1. maj: Zajedničko druženje i nezaobilazan roštilj

Daft Punk je prilično vladao 1990-im nakon što su se učvrstili kao pokretačka snaga francuskog house pokreta – kombinirajući elemente house muzike sa funkom, diskom, rockom i popom.

Par, koji također čini Guy-Manuela de Homema-Christoa, je izdavao hit za hitom, od novijih stvari poput 'Get Lucky' s Pharrellom Williamsom sve do 'Da Funk' i 'Around the World' iz 90-ih.

Između sebe, dvije zvijezde su prikupile impresivna priznanja, uključujući šest Grammy nagrada, od kojih su četiri samo u 2014. godini.

Daft Punk se razišao 2021. godine čime je njihov 28-godišnji put završen.

Govoreći o odluci i zašto je želio da napravi distancu između sebe od muzike pod velikim uticajem tehnologije, Bangalter je rekao za BBC: "Daft Punk je bio projekat koji je zamaglio granicu između stvarnosti i fikcije sa ovim likovima robota".

"Za mene i Guy-Manuela je bila veoma važna stvar da ne pokvarimo narativ dok se to dešavalo".

Priznajući da voli tehnologiju, Bangalter je otkrio: "Nekako sam prestravljen od prirode odnosa između mašina i nas samih".

"Sada se priča završila, bilo je zanimljivo otkriti dio kreativnog procesa koji je u velikoj mjeri zasnovan na ljudima i nije bilo koje vrste algoritamski".

Čini se da smo konačno došli do kraja jedne ere, jer Bangalter sada radi na partituri za tradicionalni simfonijski orkestar – prilično oštar kontrast u odnosu na njegovu funky elektroniku koja mu je donijela slavu.

Govoreći za New York Times, Bangalter je rekao da nema 'ništa senzacionalno' u njegovom kompozitorskom radu iza Mythologies - baleta koji je premijerno prikazan prošlog ljeta u Bordeauxu u Francuskoj.

"To je prizemno", nastavio je, "moj odnos prema fizičkom izgledu koji sada osjećam".

Ovaj novi projekat je prvi u koji je Bangalter krenuo otkako se Daft Punk raspao prije dvije godine, a muzičar radi na 90-minutnoj instrumentalnoj partituri za tradicionalni simfonijski orkestar.

"Sa elektronskom muzikom, tako je teško i potrebno je toliko vremena da se ulije emocija u mašine", otkrio je Bangalter.

"Dakle, napisati akord ili melodiju i imati izvođače - ljudska bića - da ih odsviraju i imaju ovaj trenutni emocionalni kvalitet, zaista je prilično uzbudljivo".

"To nije borba koju vodite protiv mašina".

Međutim, važno je napomenuti da je Bangalter tu i tamo primjećen bez njegove kultne kacige.

Muzičar je ranije viđen na filmskoj premijeri u Francuskoj 2015. godine, kao i na Zimskoj muzičkoj konferenciji u Miamiju davne 1999. godine bez futurističke kacige.

Daft Punk je takođe nastupio u Los Angelesu u Mayan teatru 1997. godine za izuzetno rijetku priliku u kojoj je dvojac nastupio bez kaciga tokom cijelog seta.

Ipak, kada je Bangalter izašao na naklon nakon premijere svog novog baleta, to je bilo prvi put da su ga mnogi vidjeli bez tradicionalne kacige na glavi, jer njegova karijera kreće u potpuno neočekivanom smjeru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Najnovije