Toše Proeski prije smrti snimio pjesmu. Dovršena je nakon 20 godina uz pomoć umjetne inteligencije

0
Radiosarajevo.ba
Toše Proeski prije smrti snimio pjesmu. Dovršena je nakon 20 godina uz pomoć umjetne inteligencije
Foto: Ustupljena fotografija / Kiril Zarlinov i Toše Proeski

"Kažu da vrijeme, vrijeme liječi sve, ali što mi vrijedi vječnost bez tebe", stihovi su iz refrena posljednje pjesme koju je otpjevala jedinstvena i najveća makedonska glazbena zvijezda Toše Proeski.

Kažu da vrijeme liječi sve naziv je pjesme za koju se činilo da možda nikada neće ugledati svjetlo dana. Ali, uz pomoć nove AI tehnologije, vokali i klavir izdvojeni su kako bi se napravila studijska snimka iz demoa.

Zato će upravo sada, u ovom trenutku, nakon toliko godina, pjesma doživjeti svoju objavu. Ostavljena u amanet jednom od rijetkih pravih prijatelja koje je Toše imao u životu - makedonskom poznatom radijskom voditelju, DJ-u i producentu Kirilu Zarlinovu poznatijem kao (DJ Eric Fox). On odlučuje završiti demo snimku potpuno uređenu i dati je kao poklon od Tošeta svim njegovim obožavateljima povodom njegovog rođendana, da se njegov lik i djelo nikada ne zaborave.

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Prva demo snimka nastala je u septembru 2004. godine u Kirilovom kućnom studiju.
Autor glazbe i teksta je Zoran Đorđević, a aranžman i produkcija Kiril Zarlinov (DJ Eric Fox). Miks i mastering radi poznati mix inženjer koji već dugi niz godina živi i radi u SAD-u, Kostadin Kamčev - "Mozart Studio" iz New Јerseya, koji ima tri nominacije na dodjeli glazbenih GRAMMY nagrada za najboljeg mix inženjera.

"Veliko hvala cijeloj ekipi koja je nesebično pomogla u realizaciji pjesme; Davor Jordanovski, Darko Tasev, Ile Spasev, Jovan Jovanov i Aleksandar Tasić iz Leskovca. Posebno hvala Aleksandru Trajanovskom koji je donio pjesmu u Makedoniju i ponudio je Tošetu", rekao je Kiril.

Toše Proeski danas bi slavio 43. rođendan: Rijetki su znali koje mu je bilo pravo ime i prezime

Toše Proeski danas bi slavio 43. rođendan: Rijetki su znali koje mu je bilo pravo ime i prezime

Za spot se pobrinuo tim "Studio 351" iz općine Kavadarci, svjetski poznat po izradi lyric spotova za najveće svjetske zvijezde kao što su Ariana Grande, David Guetta, Ed Sheeran i mnogi drugi.

"Najveća hvala Toševoj porodici na neizmjernoj podršci ovom projektu. Dječak 'ljubav', dječak 'energija' došao je na ovaj svijet prije 43 godine i svojom čarolijom u glasu, karizmom, šarmom, skromnošću, dobrotom i ljudskošću uspio dotaknuti milione srca i uljepšati stotine dječjih života.

Liječi li vrijeme sve? Čini se da vrijeme nikad ništa nije izliječilo, jednostavno se čovjek navikne živjeti s tom boli. Ostajemo živjeti s njegovom glazbom koja budi snažne emocije, biti ponosni na njegova glazbena postignuća i dostignuća, pratiti njegov humanitarni rad i imati odgovornost čuvati i njegovati uspomenu na njega", poručio je Kiril Zarlinov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije