Terrifier 2: Film o jezivom klaunu neočekivani je hit - dok jedni povraćaju, drugi kažu 'smiješno'

0
Radiosarajevo.ba
Terrifier 2: Film o jezivom klaunu neočekivani je hit - dok jedni povraćaju, drugi kažu 'smiješno'
Foto: IMDb / Art The Clown

Terrifier 2 postao je neočekivani hit među ljubiteljima slasher žanra horor filmova i, prema dosadašnjim informacijama, zasad je zaradio više od 7 miliona dolara - naspram 250 hiljada dolara koliko je uloženo u budžet.

Nastavak horora, usredotočen na jezivog klauna Arta, ispostavio se iznimno profitabilnim za redatelja Damiena Leonea.

Film je hit mahom među starijim ljubiteljima ovog horor žanra, koji uživaju u efektima i zvucima koji imaju 'šmek' osamdesetih - produkcijska ekipa koristi meso životinja u scenama ubistava.

Dio privlačnosti franšize nedvojbeno je Art, klaun koji ima potencijal biti jedan od najglupljih zlikovaca iz horor filmova, ali čija su jeziva ubistva pretjeranija, krvavija i sadističnija od drugih slashera iz horor filmova. Za neke previše, za druge - presmiješno. Dodamo li tu potpuno nelogične i smiješne odluke glumaca i glumica u filmu, dobijemo kombinaciju koja oduševljava sve one koji su nekad uživali u Stravi u Ulici Brijestova, te zgražanje kako mlađih generacija tako i onih koji uživaju u nešto 'lakšim temama'.

Terrifier 2 zanimljiv je po tome što je jedan od rijetkih filmova kojem su i kritičari i fanovi dali visoku ocjenu na siteu Rotten Tomatoes. 

Klovn Art se prvi put pojavio u nekoliko kratkih filmova koje je režirao Leone; u The 9th Circle (2008.) odvlači mladu ženu sa željezničke stanice kako bi je ubio kult. U kratkom filmu iz 2011., također pod nazivom Terrifier, on terorizira ženu koja je svjedočila još jednom od njegovih ubistava. Art debitira u dugometražnom filmu All Hallow's Eve iz 2013., horor antologijskom filmu koji uključuje prethodna dva kratka filma kao misteriozni VHS koji na kraju iznjedri Art for real. U Terrifieru iz 2016. Art počini krvavi masakr na Noć vještica prije nego što bude "ubijen" (svi koji su gledali Michaela Myersa kako se vraća iznova i iznova i iznova mogu pretpostaviti da Art zapravo nije ubijen, op.a.).

Strani mediji javljaju da zbog filma Terrifier 2 pojedini gledatelji povraćaju, dok je bilo i onih koji su padali u nesvijest.

Film zaista nije za svakoga, ali za većinu onih koji su razočarani ovogodišnjom filmskom pričom o gore spomenutom Michaelu Myersu i filmom Halloween Ends, Art bi mogao biti horor "poslastica" koju traže: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije