Svjetski umjetnici pozivaju na bojkot Eurovizije u Izraelu

Radiosarajevo.ba
Svjetski umjetnici pozivaju na bojkot Eurovizije u Izraelu
Foto: EPA / Pobjednica Eurosonga 2018.
Grupa od 140 umjetnika iz cijelog svijeta podržala je poziv na bojkot 64. takmičenja Eurovizije koje će se naredne godine održati u Izraelu.

The Guardian objavio je tekst koji je potpisalo 140 umjetnika koji su tako javno podržali apel palestinskih umjetnika na bojkot eurovizijskog takmičenja u Izraelu. 

"Mi podržavamo apel palestinskih umjetnika. Sa izraelskom državom ne treba sarađivati sve dok Palestinci ne dobiju slobodu, pravdu i prava koja im ta država oduzima", navodi se u tekstu.

Umjetnici su u tekstu podrške bojkotu podsjetili da je izraelska vojska nedavno ubila najmanje 62 Palestinaca, uključujući i najmanje šestoro djece u Gazi. 

"Eurovizijsko takmičenje u Izraelu treba bojkotovati sve dok Izrael nastavlja višedecenijsko ugnjetavanje osnovnih prava i sloboda Palestinaca", poručili su umjetnici.

Grupa umjetnika takođe je navela da je nedovoljno što je Unija europskih produkcija (EBU) zatražila od Izraela da takmičenje ne organizuje u Jerusalemu.

"Izraelu treba oduzeti ulogu organizatora i takmičenje treba održati u nekoj drugoj zemlji koja više poštuje ljudska prava", poručila je grupa umjetnika. 

Među potpisnicima teksta su muzičar Roger Waters, režiser Ken Louch i pisac Jan Martel.

Među potpisnicima je i šest umjetnika iz Izraela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije