Sumnja se da je slavni pjesnik Pablo Neruda umro zbog užasnog razloga

Radiosarajevo.ba
Sumnja se da je slavni pjesnik Pablo Neruda umro zbog užasnog razloga
Grupa od 16 međunarodnih stručnjaka koje je angažiralo čileansko pravosuđe zaključila je u petak da dobitnik Nobelove nagrade za književnost Pablo Neruda, preminuo ubrzo nakon Pinochetovog državnog udara 1973., nije umro od raka.

Tako piše u njegovoj smrtovnici.

"Sigurno je, kategorički sigurno 100 posto, da smrtovnica ne odražava stvarno stanje", izjavio je na konferenciji za medije ljekar Aurelio Luna u ime stručnjaka zaduženih da utvrde je li čileanskog pjesnika usmrtila diktatura generala Augusta Pinocheta.

Stručnjaci iz Kanade, Danske, SAD-a, Španij i Čilea nisu ipak uspjeli odrediti stvarni uzrok smrti Pabla Nerude.

Otkrili su novu nekancerogenu bakteriju. Ona se proučava u laboratorijima u Kanadi i Danskoj, što bi trebalo omogućiti bolje razumijevanje uzroka Nerudine smrti, objasnio je Luna.

Porodica Pabla Nerude sumnja na trovanje pod diktaturom (1973-1990).

Posmrtni ostaci pjesnika i nobelovca, preminulog u klinici u Santiagu 1973, nekoliko dana nakon državnog udara protiv socijalističkog predsjednika Salvadora Allendea s kojim je bio blizak, zadnjih su godina bili predmetom brojnih ekspertiza.

Ekshumirani 2013, konačno su vraćeni u zemlju u aprilu 2016., a da misterij nije otkriven. Po smrtovnici koju je izdala vladajuća vojna hunta, pjesnik je preminuo u 69. godini od raka prostate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije